Walvisbaai

Walvisbaai, zo heet de baai bij Swakopmund waar je verschillende activiteiten kan ondernemen. Swakopmund is een kustplaats in Namibië. Walvisbaai vindt je aan het uiteinde van een lange zandbank net buiten Swakopmund, met een hele veelzijdige beschermde natuur.

Kayakken op zee tussen de zeeleeuwen.

Wat ons betreft met stip de leukste activiteit om hier te ondernemen: zeekayakken tussen de zeeleeuwen. Zeeleeuwen, zegt iedereen, maar eigenlijk zijn het pelsrobben. De kaapse pelsrobben van Walvisbaai hebben hier hun thuis gevonden. Moeders hebben zich in grote getale een broedgebied toegeëigend langs de kust, iets waar excursieleiders – mits zorgvuldig uitgekozen- respectvol mee omgaan. Wanneer je naar de kustlijn toe rijdt zie je de grote kolonie pelsrobben langs de kust liggen. Af en toe neemt er één een duik in de zee. 

Maar het leukste zijn de ‘tieners’, zoals onze gids ze noemt. De jongere pelsrobben leren elkaar namelijk zwemmen, en jagen in het water. Hierdoor zijn ze speels, nieuwsgierig en zorgen ze voor kattenkwaad rondom de kayakken, omdat ze overal het water uit springen. Ze willen zien wat er zich boven het water afspeelt, en dit zorgt voor een onwijs leuke ochtend!

Wij boekten onze tour bij Eco Marine Kayak, een fijne organisatie met veel oog voor de natuur. Zij maakten meteen duidelijk: Wij mogen in het leefgebied van de pelsrobben rond varen, mits we ze hier niet hinderen en met respect om gaan met de dieren. Zij komen bij jou, en niet andersom. 

We rijden op een enigszins grauwe ochtend richting de plek waar we met onze kayak het water in mogen. Het feit dat we er geen zonnetje bij hebben vandaag, maakt ons niks uit. Zo gauw we met onze kayak het water in geduwd worden door onze gids, zwemmen overal om ons heen de jonge pelsrobben met ons mee. Een  fantastisch gezicht.. Ze komen nieuwsgierig een kijkje nemen bij je kayak, knagen een keer aan je peddel en met een beetje mazzel springen ze zelfs bij je op de kayak voor een lift!

Als je héél veel geluk hebt, komt er een pelsrob langs voor een ‘belly rub’.  Dankzij de dikke handschoenen die je aan krijgt, kun je die rustig geven zonder dat er direct aan je hand geknabbeld wordt. Eigenlijk zijn de jonge dieren vergelijkbaar met puppy’s, speels en nieuwsgierig.

 
 
 

.

 

 

 

 

Jakhalzen jagen hier

Nog nooit een jakhals in het wild gezien? Je gaat hier niet weg zonder ze te zien. De jakhalzen hebben hier hun vaste onderkomen gevonden, omdat ze aan de dode pelsrobben een makkelijke maaltijd hebben. 

Ze jagen dus eigenlijk nauwelijks écht op de wilde dieren, maar wachten tot de pelsrobben een natuurlijke dood sterven ( of elkaar van kant maken) om vervolgens het strand schoon te houden door ze op te eten.

Op een quad door de duinen

Niet alleen kayakken is een geliefde activiteit om hier te ondernemen. Onderweg naar Walvisbaai zie je in Swakopmund een aantal plekken waar je een quad tour kan boeken door de oneindige duinen. Wij hebben dit ook gedaan. Het is een stoere activiteit waar je een klein beetje lef voor nodig hebt, want de duinen waar je overheen raast zijn erg hoog! 

Heb je iemand bij je die wel van een beetje adrenaline houdt? Dan is dit zeker een aanrader. Los van het scheuren op een quad, stop je ook tussendoor om foto’s te kunnen maken van het uitzicht over de duinen. Boeken kan bijvoorbeeld hier: Bij Namibia Desert Explorers.

Overnachten &Dineren

In Swakopmund kun je overnachten aan de rand van de uitgestrekte hoge duinen, in een prachtige lodge.
Desert Breeze Lodge doet haar naam eer aan: slaap in een luxe kamer met panorama uitzicht over uitgestrekte leegtes.. De warmte van je eigen huisje is hier welkom gezien de koudere temperaturen.
Een leuke diner tip in het centrum van Swakopmund; is The Tug restaurant. Uiteraard kan een restaurant met zeevruchten op de kaart niet missen in deze kustplaats, maar ook als je geen zin hebt in vis is hier genoeg te kiezen. Met uitzicht over de pier bij zonsondergang maak je je avond in Swakopmund compleet.

Lees ook