Ugab Rhino camp

Slapen in het wild, dat is Ugab Rhino camp

Als je Ugab Rhino camp bereikt, begrijp je direct waarom dit dé definitie is van slapen in het wild. Je was hier namelijk niet gekomen als je je 4×4 wagen niet bij je had. Ugab is gelegen in een onherbergzaam gebied, met iets wat amper een weg te noemen is om je hier naartoe te lijden. Gelukkig houd tracks for Africa nauwkeurig in de gaten welke kant je op moet, dus we zijn niet verdwaald. Wel hebben we stapvoets moeten rijden en low gear ingeschakeld op sommige plekken, om onze bestemming te bereiken. Gaaf toch?!

Ugab Rhino Camp is opgezet om de zwarte neushoorn te beschermen en mensen hierover voor te lichten. Ze bieden een unieke ervaring in de wildernis aan, in ruil voor een vrije gift aan de organisatie. Als je net als ons, naar Namibië bent gekomen voor het avontuur, dan is overnachten op deze campsite een ‘must – do’!

Eenmaal aangekomen merk je hoe weinig mensen deze plek bezoeken. We zijn één van de twee bezoekers, en later op de dag volgen er nog twee. Ugab ligt tussen de bergen die bestaan uit steen, aan een droog gelegen rivierbedding. Er wordt water opgeslagen in een regenton om de mensen die er zijn te voorzien van water. De olifanten weten deze ton echter ook prima te vinden. Ze komen dan ook regelmatig langs om een slok te halen. Ook de toiletten en andere leidingen hebben het dan zwaar te verduren. Toen wij aan kwamen konden we precies zien waar die ochtend de olifanten geweest zijn. Niet alleen door hun voetsporen te volgen, maar ook de kapotte wc’s. 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Dat je hier in de wildernis slaapt is iets waar je je snel aan over moet geven. Eten maken, vuur stoken en je weg vinden moet je echt zelf doen. Er is een man bij de ingang die ons vertelt over het doel van Ugab Rhino camp, maar ook hij woont hier niet permanent. Om en om komen hier mensen een tijd overnachten om de camspite bij te houden en van informatie te voorzien. En dat is met een goed doel: namelijk het beschermen van de zwarte neushoorn in Namibië.

Ontdek je omgeving

Zoek een mooie plek uit voor je kampeer avontuur. Er is op een aantal plekken van riet omheining gebouwd rondom een boom die schaduw kan bieden. De omheining is er meer voor het oog van de mens dan voor de functionaliteit. De hekken liggen dan ook regelmatig plat omdat er een olifant doorheen wilde lopen. Gelukkig worden dit soort natuurschone ongelukjes snel hersteld en kun je hier midden in de natuur genieten van een open lucht douche. Nadat je terug bent gekeerd van een avontuurlijke wandeling over de droge rivierbedding. Je wordt regelmatig herinnerd aan de wilde dieren die je hier tegen kunt komen door verschillende bordjes. Leeuwen, olifanten en neushoorns worden hier regelmatig gespot

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Hier aankomen, en weer verder reizen?

Om in Ugab Rhino Camp te komen heb je écht wel coördinaten nodig. Het 4×4 pad dat er naartoe leidt laat 4×4 rijders weinig te wensen over. Het landschap is ruig, rotsachtig en ziet er af en toe uit alsof er geen weg meer loopt. Wij vonden het ontzettend gaaf en hebben genoten van de uitdaging in low gear over de rotsen te klauteren met de auto. Wij kwamen een ander Nederlands stel tegen die nacht in hert kamp, en belsoten samen te vertrekken de volgende ochtend zodat we elkaar konden helpen bij bijv. een lekke band. 

Gezien we zelf met z’n tweeën waren en het andere stel ook, gaf dit een comfortabel gevoel tijdens het rijden in dit gebied. Gelukkig bleek het niet nodig te zijn om elkaar te moeten helpen, maar het was toch leuk om deze rit en ervaring te kunnen delen met anderen! Toch moet ik stiekem opbiechten dat beide auto’s tijdens deze rit schade hebben opgelopen, maar gelukkig was de schade zo minimaal dat de verhuurmaatschappij er totaal geen punt van maakte.

We zijn een hele ervaring rijker na deze overnachting, en we kunnen iedereen meer dan aanbevelen om deze tocht zelf ook te maken!