Scooter routes in Bohol

Scooter routes in Bohol

In Bohol is de beste manier om het eiland te verkennen, met een scooter. Daarom wijden we een artikel aan de leukste dagtrips op een scooter. We zijn van mening dat je, naast de bekende highlights, zeker nog meer dagen kunt besteden om de authentiekere plekken van Bohol te ontdekken.

Zoals we al zeiden in dit artikel over Bohol, bieden de meeste accommodaties in Loboc scooters aan. Vanaf hier kun je in ongeveer één uur bij de beroemde Chocolate hills zijn. Ook is het de leukste manier om samen de kleine weggetjes door de rijsterassen van Bohol te ontdekken. Wij hebben twee leuke dagtrips gemaakt, die we hier zullen samenvatten:

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Dag 1 : Chocolate Hills

Rijd vanaf Loboc in één keer naar de chocolate hills. Het is makkelijk te rijden, over een hoofdweg met duidelijke route aanwijzing. Je rijdt er binnen ongeveer één uur naartoe. Onderweg kom je de ‘man made forrest’ tegen. Het is een straat met dicht begroeide bomen die naar elkaar toe buigen over de weg. Een mooi gezicht, wat ervoor zorgt dat mensen hier stoppen en op het midden van de weg een foto willen maken. Toch wel een beetje een gek gezicht, en het blijft gevaarlijk.

Het bekendste uitzichtpunt waar je naartoe kan rijden is het Chocolate Hills Complex in Carmen. Dit ligt bovenop één van de ‘hills’ waardoor je een mooi uitzicht hebt over dit bijzondere heuvellandschap.

De chocolate hills hebben hun naam te danken aan de bolle heuvels, die bruin kleuren in de zomer maanden. Het gras wat de heuvels bedekt droogt dan uit, en maakt het landschap bruin. Het is een bijzonder gezicht als je uitkijkt over het landschap.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Tarsier research en development Center

Onderweg naar de chocolate hills, en dus ook onderweg terug, kom je het tarsier sanctuary tegen. Het lijkt een makkelijke plek om de kleinste aapsoort ter wereld te aanschouwen. Maar een woord van waarschuwing: wij vonden het een behoorlijk uitgemolken toeristische attractie, wat erg jammer was. We wilden heel graag deze dieren in hun ‘natuurlijke omgeving’ zien, maar daarvoor hadden we beter ergens anders naartoe gekund. Bij deze zogenaamde sanctuary worden de tarsiers vakkundig onder duidelijk handgemaakte overkappinkjes geplaatst. Een personeelslid staat klaar om je het kleine aapje aan te wijzen. Er is niet veel echts meer aan.

Zo werd ons (helaas te laat tijdens onze reis) aangeraden naar de Tarsier Research and Development Center in het dichtbijgelegen Corella (ook op Bohol) te gaan. Dit is de officiële non-profit organisatie die gesteund wordt door de Filipijnse Tarsier foundation. Hadden wij dit destijds van tevoren geweten, dan waren we hier naartoe gegaan in plaats van de zogenaamde ‘tarsier sanctuary’ die dus commercieel gerund wordt! Bij het officiële onderzoekscentrum kun je de ‘tarsier trail’ wandelen en echt op zoek gaan naar deze kleine primaten. Zo leren we iedere reis weer meer over hoe we verantwoord en met een goed gevoel bezienswaardigheden kunnen steunen.

Zipline over de Loboc rivier

Adrenaline junkie? Of heb je er één bij je op reis (zoals bij ons het geval was)? Wij bezochten op de terugweg de Loboc ecotourism adventure center. Dit is een plek waar je verschillende activiteiten kunt ondernemen. Met als absolute hoofd attractie: de Zipline over de Loboc rivier. Je ligt op je buik in een harnas. wat lijkt op een hangmat. 

Je beslissing of je de overgang aan durft, geldt direct voor zowel de heen- als de terugweg. Er gaan namelijk twee ziplines die zorgen dat je retour kan. Maar als je écht niet terug kan of wil, kun je de gondel nemen die haar eigen lijn gebruikt. 

Onze ervaring? Ik werd onder lichte dwang door mijn vriend mee gesleurd die ervan overtuigd was dat ik het leuk zou vinden als ik eenmaal niet meer terug kon. Ik heb nogal last van hoogtevrees, maar het feit dat je hele lichaam in een hangmat gewikkeld wordt maakte dit een fijnere ‘vlucht’ dan wanneer je met je voeten naar beneden bungelt. 

Toegegeven, de heenweg zie ik er niet heel gelukkig uit op ons beeldmateriaal.. haha! Toch draaide ik halverwege wel bij, en was het voor mij perfect dat we de terug weg nog een keer ‘moesten’. Dit maakte dat ik mijn angst kon inruilen voor het vertrouwen dat ik had gewonnen, en ontzettend heb genoten van het uitzicht de terug weg..  Conclusie: een echte must do!

Dag 2: Op jacht naar watervallen

Dit vonden wij erg leuk om te doen, op een scooter op zoek gaan naar watervallen die niet door de meeste toeristen bezocht worden. Met een scooter crosten we tussen palmbomen en rijstvelden over bergweggetjes tot we een waterval gevonden hadden. Deze hadden we van tevoren met dank aan Google maps gepind. Onze eerste stop die dag was bij de Ingkumhan Falls. Hier reden we naartoe over de ‘witte weggetjes’ vanaf onze accommodatie in Loboc: Water to Forest Ecolodge.

Een aantal tips voor wat je op een dag als deze beter mee kan nemen:

  • Snacks voor onderweg of bij de watervallen, winkels vindt je in de jungle niet. 
  • Waterschoentjes zodat je meer grip hebt tussen de rotsen. 
  • Zwemkleding natuurlijk.
  • Een dry bag kan erg handig zijn om je waardevolle spullen niet onbewaakt te hoeven laten.
  • Een Gopro is natuurlijk het makkelijkst om wat van je dag vast te leggen. Zo kun je je (dure) camera een dagje thuis laten en genieten van wat je aan het doen bent.
  • Breng verder niet waardevolle dingen mee, als je op een scooter rond rijd. Er past maar weinig onder het zadel en de rest moet je met je mee nemen langs de kant van het water.

De Ingkumhan Falls vindt je door een klein zij weggetje in te slaan vanaf de “hoofdweg” waar je op rijdt, je scooter te parkeren en het laatste stuk over een smal pad naar beneden te wandelen. Wij troffen er niemand anders aan, behalve twee locals. Ze lieten ons zien hoe er vanaf de waterval een ladder was gemaakt om met een touw het diepe water in te kunnen slingeren. Met de prachtige omgeving van de jungle was dit geweldig om te doen. 

De waterval zelf was niet zo stijl, waardoor je er tegenop kon lopen met de ladder. We hebben ons hier een ochtend goed vermaakt.  Je bevindt je als het ware in een gat omringd door rotsen. Je kan hier een frisse duik maken en er zijn wat bankjes om je droge kleren te laten. Je moet wel zorgen dat je zelf wat snacks mee neemt, want winkels vindt je hier niet. Het water aan de voet van de waterval is prachtig blauw en wordt snel diep.

Onze volgende stop waren de bekendere Pahangog Falls. Deze waterval is indrukwekkend hoog, en er klettert veel water naar beneden. Het is duidelijk iets bekender onder de lokale bevolking, maar nog steeds niet druk te noemen. Je kan hier ook weer heerlijk zwemmen. Waterschoentjes zijn een handige tip om bij je te hebben, gezien er bij beide watervallen veel rotsen en stenen zijn.

Heb je hier na nog energie over? Dan kun je, om het rondje af te rijden, vanaf deze waterval richting de hoofdweg rijden (De bohol circumferential road). Vanaf hier kun je nog verschillende uitzichtpunten kiezen, of ergens iets drinken in een restaurantje langs de kust. Al met al heb je met deze watervallen op je route, een gave dag van verkenning en verkoeling. 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Lees verder over wat er nog meer te beleven is in Bohol, in onze andere artikelen over dit eiland! Niet alleen het eiland van Bohol, maar ook andere Filipijnse eilanden zijn te vinden op de website van Dutchie Travels. Bekijk de andere artikelen van de Filipijnen via de hoofdpagina!