Vanuit Puerto Princessa bereik je binnen 3,5 uur het laid back plaatsje Port Barton. Port Barton is een klein vissersdorpje met een paar duizend inwoners. Wil je een relaxte vibe combineren met een prachtige omgeving en een tal van leuke activiteiten, lees dan snel verder om meer te weten te komen over deze leuke omgeving. Verwacht geen massa toerisme, maar een knusse sfeer, waarbij het lokale leven van de Filipino’s nog door de reizigers ervaren kan worden. Port Barton is echter wel in opbouw, dus bezoek deze gezellige plek snel. Port Barton is de perfecte tussenstop om je reis na een paar dagen te vervolgen naar het drukkere, maar ook prachtige El Nido. 

 

1. Eilandhoppen

Rondom Port Barton zijn prachtige kleine eilanden te ontdekken. De eerste activiteit die je dan ook eigenlijk niet mag overslaan is een eilandhopping tour. Vanaf het hoofdstrand van Port Barton vertrekken dagelijks meerdere long tail boten. Ze dienen om de omgeving te ontdekken en meerdere hotspots af te gaan.

Het eilandhoppen in Port Barton is zeker niet onontdekt, maar verwacht hier geen massa toerisme en honderden boten die tegelijk vertrekken zoals in El Nido.

Je kunt je tour bij verschillende aanbieders boeken diemin of meer allemaal dezelfde soort tour aanbieden. Je kunt zelf kiezen welk pakket je kiest.

Kosten en invulling

In de periode dat wij de eiland hopping tour hebben gedaan betaalden wij 23 euro pp. Je bent dan de gehele dag op het water. Je vertrekt rond 09.00 s´ochtends en bent rond 17.00 in de middag weer terug op het hoofdeiland. Wij hebben onze boottour geboekt bij Coconutz tour, een echte aanrader. Dit omdat zij op de dag zelf bekijken welke plekken ze gaan bezoeken. Zij doen dit bewust zodat je niet dezelfde route vaart als de andere tours en hierdoor op zoek gaat naar de plekken die je op dat moment voor jezelf hebt.

Bianca van Coconutz tours komt uit Nederland en zorgt samen met haar partner voor een gezellige sfeer. In de middag wordt er een heerlijke lunch voor je klaargemaakt op een onbewoond eiland. Voor de gezelligheidsmensen onder ons, het drinken van cola rum is de gehele dag inbegrepen in de prijs! Tijdens de tour hebben we verschillende eilanden en snorkelplekken bezocht en heb je de mogelijkheid om zeeschildpadden te zien. De mooiste plekken vonden wij Twin Reef en Exotic Island

Wil je de ervaring compleet maken dan is het aan te raden om de nacht te verblijven op een onbewoond eiland. Er worden tenten meegenomen op de boot en s’avonds opgezet op het eiland. Kampvuurtje, drankje, muziek, zonsondergang en eten. Wat wil een mens nog meer?! Deze optie kun je tevens ook boeken bij Coconutz tours. De volgende ochtend wordt je teruggebracht naar het hoofd strand van Port Barton. 

Reizen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Stranden

Port Barton Beach

Het hoofd strand van Port Barton is een mooi en lang zandstrand. Het dorpje van Port Barton bestaat eigenlijk uit 2 lange straten met wat hostels, winkeltjes en barretjes. Dit maakt het strand van Port Barton extra gezellig, omdat veel van de restaurants, hostels en barretjes langs dit strand zijn gebouwd. Overdag zijn de meeste boten op het water, wat maakt dat dit een strand is waar je goed kan zwemmen overdag. Kies rond het einde van de middag een plekje uit langs een strand en beleef hier een onvergetelijke zonsondergang. Veel van de tentjes hanteren goedkope prijzen en op veel plekken is het een groot gedeelte van de dag Happy Hour. 

White Beach

Vanaf het strand in Port Barton zul je zeker aangesproken worden door taxi boten die je graag naar white beach willen brengen. White beach is een ontzettend mooi zandstrand en zeker een bezoekje waard. Laat je voor een klein bedrag in ongeveer 10 minuten naar white beach varen (de weg er naar toe is zeker geen straf) of loop vanaf het ‘centrum’ in ongeveer 40 minuten zelf naar White beach. Verwacht wel dat je dit strand deelt met andere mensen. Bij aankomst betaal je een kleine bijdrage van ongeveer 0,50 cent pp. Op White beach is 1 restaurant aanwezig die een uitgebreide menu kaart aanbiedt met zowel lokaal als westers eten en verschillende drankjes. Een aanrader is om vanaf het strand een drankje te doen bij de jungle bar. Je bereikt de jungle bar door land inwaarts het pad te volgen wat je na een kleine 30 minuten bij de Jungle bar brengt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn van Port Barton en de omliggende jungle! De jungle bar biedt tevens ook de mogelijkheid om te overnachten. Een unieke ervaring midden in de prachtige natuur. 

Coconut Beach

Naast White beach ligt het minder bekende Coconut beach. Ongerepte stranden en nauwelijks mensen te bekennen!! Op white beach betaal je wederom een kleine bijdrage. Het water is hier ruiger en er liggen veel stenen in het water, dit maakt dit strand minder fijn om te zwemmen dan white beach, maar de ongerepte natuur en gebrek aan mensen, maakt deze ervaring minstens zo leuk. Op Coconut beach heb je geen mogelijkheden om eten of drinken te kopen.

3. Watervallen

Pamuyan Waterval

De omgeving van Port Barton is perfect om te ontdekken met een scooter, de afstanden zijn kort en veel hotspots kun je ook ter voet ontdekken. In de Filipijnen zijn er aan watervallen geen gebrek. De watervallen in Port Barton zijn zeker niet de meest spectaculaire watervallen die je tijdens deze reis zult tegenkomen, maar zijn toch zeker een bezoekje waard. Vanaf het strand in Port Barton loop je naar het noorden. Je kunt deze weg deels met de scooter afleggen, maar lopend is de route ook prima te doen. Vanaf het strand is het iets meer dan een uur lopen voordat je de waterval hebt bereikt. Het is een kleine waterval, maar je kunt er wel zwemmen. Verwacht niet dat je deze waterval voor jezelf hebt, de kans is groot dat je het deelt met locals of andere reizigers. Als je vroeg in de ochtend gaat is de kans groter dat je de waterval voor jezelf hebt. Neem onderweg genoeg water mee. 

Bigaho Waterval

De Bigaho waterval ligt 13 km vanaf Port Barton af en is met een scooter te bereiken. Bereid je echter wel voor dat de reis er naar toe niet gemakkelijk zal gaan. De wegen zijn slecht en hobbelig. De Bigaho waterval kan ook een onderdeel zijn van de island hopping tour, het is dan afhankelijk welke tour je kiest. Je kunt de waterval dus ook bereiken door het eerste stuk met de boot te varen. Vraag vooral de locals om advies.  en 

4. Eten en Slapen

In Port Barton zijn genoeg gezellige eettentjes en barretjes te vinden. Verwacht geen grote feesten en een nachtleven wat tot in de late uurtjes doorgaat, maar wel gezellige knusse bartentjes.

Deel een pizza bij restaurant Gorgonzola. De pizza´s hier zijn enorm en bedoeld om met twee personen van te eten. De relaxte en gezellige sfeer zorgt voor een gezellige avond. Een extra tip is om een massage te nemen aan het strand, het perfecte stukje ontspanning om de dag mee af te sluiten! Wij hebben een massage gehad voor 500 pesos.

Wil je s´ochtends de dag goed starten, scoor dan een ontbijtje bij Mabuti

Reef cafe staat bekend om zijn goeie burgers. Verwacht hier geen authentiek Filipijns eten, maar voor de afwisseling is dit zeker een aanrader. De avond dat wij er waren draaiden ze ook de gehele avond live muziek. 

Om de avond af te sluiten ga je naar the Hangover bar om daar met andere reizigers nog wat drankjes te drinken.

Verwacht in Port Barton geen luxe resorts en grote hotels. Port Barton bestaat voornamelijk uit hostels, kleine hotels en guesthouses. De accommodaties zijn over het algemeen basic, wil je toch een wat luxere accommodatie dan is het raadzaam om van te voren je accommodatie alvast te boeken. Het toerisme in Port Barton neemt toe en de vraag is op sommige momenten hoger dan het aanbod. Hieronder twee accommodaties waar wij positieve ervaringen mee hebben. Een derde aanrader is het Beso Hilltop Retreat, we hebben hier positieve verhalen over gehoord. Dit is een net geopende accommodatie en is vooral gericht op de backpacker. Het retreat biedt fenomenale uitzichten over de omgeving. 

Parrots Boutique Resort is een kleine wat luxere accommodatie, het boutique hotel heeft haar deuren geopend begin 2020. Het is een van de weinige accommodaties in Port Barton met een zwembad.
BFF Backpackers Inn is een kleine basic accommodatie gerund door een lokale familie. Verwacht hier geen luxe, maar wel persoonlijke contact, schone cottages en gastvrije mensen.

5. Reistips

  • Als je voor 17.00 aankomt in Port Barton wordt je gedropt bij de ‘busterminal’ van het dorp. Hier moet je, je inschrijven als toerist en aangeven hoelang je blijft en waar je verblijft. Je betaald een bijdrage van 50 pesos en ontvangt een eco card. Deze moet je goed bewaren en weer inleveren als je Port Barton verlaat en doorreist naar de volgende bestemming. 
  • Er is sinds korte tijd 24 uur per dag elektriciteit in Port Barton, verwacht hier echter geen luxe, maar de mogelijkheid dat de elektriciteit nog vaak uitvalt en er veelal geen warm water is. 
  • Bovenstaande brengt ons gelijk bij het volgende punt en dat is het gebrek aan goeie wifi. Veel hostels en restaurantjes bieden wel de mogelijkheid voor wifi, maar slechte verbinding en een slecht signaal komen vaak voor. Mocht je hier erg afhankelijk van zijn, doordat je een bepaald beroep uitoefent, stel je hier van te voren goed op in. 
  • Er zijn in Port Barton geen grote supermarkten, maar veelal kleine lokale shops die wat goederen en levenswaren aanbieden. 
  • Sinds een paar jaar zijn er 2 pin automaten in Port Barton, bij de BPI kun je 20.000 pesos in een keer opnemen, beide pin automaten werken echter niet altijd. Het is dus raadzaam om voor je bezoek genoeg contact geld mee te nemen. 
  • De beste reistijd om Port Barton te bezoeken is oktober tm maart