Palawan
"off the beaten track"

Maak je reis naar Palawan uniek met deze bestemmingen

Als je een reis naar de Filipijnen plant, is de kans groot dat je Palawan niet wil overslaan. Het is niet voor niets al meerdere jaren uitgeroepen tot het mooiste eiland van de wereld! 

Omdat Palawan deze naam heeft gekregen, is het ook een geliefd eiland onder veel toeristen. Het kan dus best lastig zijn om Palawan te bewonderen “off the beaten track”,  oftewel zonder dit met duizenden anderen tegelijk te doen. Toch is het ons gelukt om met een beetje extra moeite, een aantal hele mooie plekken voor ons zelf te krijgen. Zonder de drukte van andere toeristen. In dit artikel zal ik met jullie delen hoe wij dit voor elkaar hebben gekregen.

20200226_165905-2
DSC04730

Hoe kom je in Palawan?

Wij hebben Palawan “off the beaten track” bezocht als onderdeel van onze 2,5 weken durende reis door de Filipijnen. Je kan van bijna ieder vliegveld in de Filipijnen wel naar Palawan vliegen, naar de hoofdstad Puerto Princessa of naar El Nido. Puerto Princessa ligt in het zuiden van Palawan. Het kost je dus wat meer reistijd om in het noorden te komen, waar El Nido ligt. In El Nido zelf is ook een vliegveld, waar één maatschappij het alleenrecht op heeft: Airswift. Vluchten hier naartoe zijn duurder, maar in verhouding is het vaak wel het overwegen waard, omdat je vanuit Puerto Princessa zeker een reisdag extra (al dan niet met overnachting) kwijt bent.

Onze reisroute bracht ons dit keer vanaf het vliegveld van Panglao, Bohol naar El Nido met Air Swift.  Vanuit daar hebben we verschillende overnachtingen in El Nido geboekt, met als doel om de kleinere eilandjes rondom El Nido te ontdekken.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Port Barton

De eerste goede optie om iets van Palawan te zien “off the beaten track”, oftewel buiten het gebaande pad, is om wél naar Puerto Princessa te vliegen. Vanuit daar vertrekken elk uur mini bussen die je in 3.5 uur naar het slaperige dorpje Port Barton brengen. Port Barton ligt net als El Nido aan de noordelijke kustlijn van Palawan. Maar het is een klein dorpje, omdat het uit 2 straten bestaat.

Hier is de opbouw van het toerisme nog volop in ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat je in Port Barton het lokale leven nog kunt ervaren in combinatie met een relaxte en rustige sfeer. Verwacht geen grote hotels, maar homestays, kleine hotels en guesthouses.   

Port Barton heeft een mooi, breed en schoon strand, waar je overdag ook goed kunt zwemmen. Langs de kustlijn vind je meerdere gezellige restaurants en barretjes. Op het eiland zijn er enkele watervallen die je kunt bezoeken. Vanaf het hoofd strand in Port Barton vertrekken alle boten om de omliggende eilandjes en snorkelplekken te ontdekken. Als je hier een boot tour boekt, zul je niet met tientallen bootjes tegelijk dezelfde route varen. 

De kustlijnen en omliggende eilanden zijn prachtig, maar… nog altijd niet mooi genoeg om El Nido en haar prachtige rotsformaties over te slaan. De vele mogelijkheden in de omgeving van Port Barton, in combinatie met de relaxte sfeer en gezellige vibe, maakt Port Barton een plek die je eigenlijk niet over wilt slaan. Ben je benieuwd naar al onze avonturen en tips voor je bezoek aan Port Barton? Klik hier naast verder.

El Nido

Dat brengt ons bij El Nido. Laten we eerlijk zijn: Het centrum van El Nido is niet om over naar huis te schrijven. Het is rommelig, chaotisch, en doet niet heel gezellig aan. Het strand dat aan het centrum ligt wordt alleen gebruikt als haven, en is geen plek om lekker te zwemmen. Er is wel een straatje langs de kust waar gemotoriseerd verkeer niet welkom is, hier kun je rustig langs barretjes en restaurantjes wandelen en wat souvenirs shoppen. Wat overnachtingen betreft zit je hier goed als je graag op loopafstand wil zijn van het levendige centrum, en graag veel mensen om je heen hebt. Wat ons betreft (wij waren hier samen als stel) is El Nido op z’n mooist als je wat meer de rust op zoekt, buiten het centrum, en gebruik maakt van de duizenden tuktuks om bijvoorbeeld in het centrum een hapje te eten.

Als je ook wat meer van de rust bent, zoek dan een accommodatie die iets zuidelijker ligt van El Nido centrum. Bijvoorbeeld bij corong corong beach. Of ga glampen bij Nacpan beach, in het noorden van het eiland. Dit ligt wel iets verder van de rest van El Nido, ongeveer een uur rijden op een scooter. Je kan Nacpan beach ook goed bezoeken als dag tipje met een tuktuk of eigen scooter.

'Big Lagoon' en 'Small lagoon' zonder alle andere toeristen?

De perfecte boottour in El Nido

Als je zoekt naar hoe je de eilanden rondom El Nido het beste kan verkennen, kom je vast op de talloze artikelen over boot tour A,B,C, of D. Het klopt, dit zijn de meest gebruikte boot tours om de eilanden te verkennen, en de prijs is ook goed te betalen.  El Nido is alleen niet meer bepaald ‘onontdekt’. 

Als je toch het “off the beaten track” idee eruit wil halen, een momentje voor jezelf wil in de ‘Big Lagoon’, dan zal je hier wat meer moeite voor moeten doen. Wij hebben besloten dit te doen omdat het de absolute ‘must see’ is van de Filipijnen, en geloof ons, het boeken van een eigen boot tour was meer dan de moeite waard. Lees alles erover in onze review over wat volgens ons de beste boot tour van El Nido is!

Vanilla Beach (in El Nido)

Of Marimegmeg beach, zoals het strand heet wat erachter schuil gaat. Dit vonden wij een hele fijne afwisseling van het centrum van El Nido, omdat je hier veel meer het gevoel krijgt dat je op een tropische bestemming bent. Laat je door een tuktuk naar Vanilla Beach brengen, of rijd er zelf heen op een scooter (hooguit 5 minuten vanuit El Nido) en loop door het winkelstraatje richting het strand. Hoewel je eerst even een soort ‘winkelcentrum’ gevoel krijgt, zal je merken dat je op het strand uit komt, en vanaf daar kun je lekker met je blote voeten door het zand, op zoek naarhet perfecte restaurantje om de zon onder te zien gaan in de zee.

Langs de kustlijn zie je de beroemde rotsformaties van El Nido, er worden tropische muziekjes gedraaid en overal zijn leuke spots om mooie foto’s te maken. Wat ons betreft een fijne manier om je avond door te brengen!

Diner Tip: Reserveer van te voren een plekje bij dit restaurant: The Bird House. Je komt er vanaf het strand van Marimegmeg beach, met een aantal trappen omhoog. 

Het is een super gaaf aangekleed restaurant, en als je op tijd reserveert kun je buiten uitkijken over de palmbomen, de zee en de ondergaande zon.. Wat wil je nog meer?

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Helemaal off the beaten track?

Overnacht op een (bijna) onbewoond eiland!

Er zijn tussen el Nido en Coron verschillende manieren om Palawans prachtige omliggende eilanden te bezoeken. Je kan dit doen met een boottour overdag, maar er zijn ook opties waarbij je overnacht op een eiland. De tours die de meeste bekendheid krijgen tegenwoordig, zijn de meerdaagse “off the grid” overnachtingen waarbij je met een groep verschillende onbewoonde eilandjes af gaat. Je overnacht dan in een tentje op het strand van een eiland. Heel gaaf, maar ook vrij prijzig.

Wij zochten een andere manier om deze ervaring op te kunnen doen. Onze oplossing vonden we bij Cayo Coco Island. Het is een klein eiland waar je kan overnachten in een bamboo hutje op een strand. Aan de kant van Cayo Coco zijn een aantal voorzieingen om de mensen die er overnachten van eten te voorzien. Aan de andere kant van het eiland is een klein vissersdorpje, bestaande uit een paar hutjes. Wij bleven er 3 nachten en betaalde er inclusief eten en vervoer, minder voor dan onze overnachtingen op El Nido zelf. Het was een fantastische “remote island” ervaring: een verlaten eiland. Dit omdat je niets anders kan doen, dan genieten van de schoonheid van het eiland, het strand en de zee. Lees er alles over in ons artikel hier naast: Cayo Coco island!

Alles gelezen over Palawan? Lees hier onder verder over het prachtige eiland Bohol, of ga terug naar het hoofdmenu om een andere bestemming te kiezen.