Overnacht op een
onbewoond eiland in Palawan

Overnacht op een onbewoond eiland in Palawan: Barangonan Island

Een eiland met ongerepte natuur, in de zee ten noorden van El Nido. 

De grootste ‘back to nature’ beleving in de Filipijnen volgens ons. Overnacht op een onbewoond eiland in Palawan. Ongeveer anderhalf uur varen met een klein bootje, vanaf de noord kust van Palawan, ligt Barangonan island. Een klein eilandje in de Linapacan eilanden groep, dat aan één kant gebruikt wordt door een paar vissers. Aan de andere kant wordt het strand gebruikt door de bedenkers van Cayo Coco island Experience. Een geweldig initiatief waarbij er door middel van een paar bamboe hutjes, een hostel op een verlaten strand is gecreëerd.

Filipijnen Palawan Dutchie travels-12

Hoe kom je op dit onbewoonde eiland?

Wil jij overnachten op een onbewoond eiland in Palawan? Boek je hier één of meerdere overnachtingen, dan begint je ervaring in het centrum van El Nido. Hier wordt je namelijk opgehaald in het Vegan café, om naar de noordkust te rijden. Daar wacht de boot van Cayo Coco je op aan het strand. Vanaf hier is het blote voeten werk, je neemt je eigen backpack mee de boot op. Geniet onderweg van het uitzicht over de vele eilandjes. Misschien zie je (zoals wij deden) een zeeschildpad mee zwemmen. 

In de middag kom je aan bij wat tevens de komende dagen je eigen strand zal zijn… Alsof je in expeditie Robinson zit: spring je van de boot, en wandel je je verblijf tegemoet. Palmbomen, Bamboe stro hutjes en een verdwaalde kokosnoot wachten je op. De tijd die je hier bent kan je doorbrengen met bijvoorbeeld snorkelen in het fantastische rif. Op expeditie gaan door de jungle, of gewoon lekker relaxen in één van de hangmatten. 

Overnacht daarom op een onbewoond eiland in Palawan. Een echte ‘must do’ tijdens je reis naar de Filipijnen!

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Waar overnacht je op dit onbewoonde eiland?

Om te kunnen slapen, zijn er voor solo reizigers een aantal grotere ‘dorms’ oftewel slaapzalen. Dit zijn grote, op bamboe palen gebouwde hutten waar je als backpacker een bed kan boeken. Ondanks de basics van deze plek zijn de bedden overal voorzien van beddengoed, een prima matras en een klamboe.

Daarnaast zijn er een aantal kleinere twee persoons bamboe hutjes, waar je als stel kan slapen in een bed onder een klamboe. Je ligt letterlijk op het strand en valt in slaap met het geluid van de oceaan. Om de volgende ochtend daar te genieten van de zon die op komt. Of je slaapt lekker uit tot het ontbijt geserveerd wordt. Naast eten, slapen en relaxen hoef je hier verder helemaal niets. ( Maar er is genoeg te doen als je dat zou willen, lees er hier onder meer over!).

Er is een modern toiletgebouw met douches, waar je je onder de open lucht kan opfrissen en je tanden kan poetsen voordat je gaat slapen.

Eten doe je, net als slapen, ook op het strand, onder een dak op palen. Het eten wordt voor je bereid door de kok, in de keuken. Iedere ochtend kan je je voorkeur doorgeven. Er is bij iedere maaltijd de keuze tussen vis / vlees of vegetarisch. Net als bij je ontbijt eet je wat de pot schaft. Laat ons je vertellen dat je hier onmogelijk iets op aan te merken kan hebben. De lokale koks van Cayo Coco weten héél goed wat lekker eten is!

Wat is er te doen op een verlaten eiland?

Voor sommige mensen klinkt het misschien gek. Want een eiland waar niets te doen is, waarom blijf je daar drie nachten overnachten? Ja, drie nachten is zeker aan te bevelen om goed van deze ervaring te kunnen genieten. Wij waren er namelijk met 8 personen in totaal (af en aan, iedere dag vaart de boot heen en weer), de meesten hadden één nacht geboekt. Iedereen die de mogelijkheid had, boekte direct nachten bij na de fijne sfeer geproefd te hebben. Niemand heeft er spijt van gekregen, dus kunnen wij drie nachten zeker aanbevelen.

Ben je niet zo goed in een hele dag niks doen? Geen probleem, Cayo Coco heeft genoeg te bieden om je te kunnen vermaken. Hier zijn een paar leuke tips voor activiteiten die je kunt ondernemen:

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle activiteiten op een rijtje

  • Het eiland heeft een natuurlijk hoogtepunt, namelijk een berg met een prachtig uitzicht om de zon onder te zien gaan. Klim naar boven vlak voor zonsondergang en sluit je dag op de perfecte manier af.
  • Onderwaterleven ontdekken! Er ligt een waanzinnig rif voor Cayo Coco beach. Snorkelsets zijn er genoeg, dus zet je duikbril op en zwem langs de kust. Wij spotten hier naast talloze vissen ook een inktvis, een zwartpunt rif haai en een zeeschilpad.
  • Kayakken. Er zijn kayaks te huur van Cayo Coco, waarmee je het water op kunt. 
  • Ga op expeditie over het eiland! Waan je in expeditie Robinson als je de ongerepte natuur van het eiland ontdekt. Vraag de locals en het personeel naar de geschiedenis van het eiland, en ontdek waar de verlaten gebouwen op het eiland ooit voor gebruikt zijn. 
  • Struin door het kleine vissersdorpje op het enige andere strand van het eiland. Super leuk om op die manier het eiland over te lopen. Zo kun je echt goed zien hoe kleinschalig dit eiland leeft. Tot voor kort was er op dit eiland niet eens een eigen vers water bron. Er moest een boot naar het dichtstbijzijnde eiland varen om de enkele bewoners van vers water te voorzien. Daarbij komt dat je hier ook een prachtige kustlijn kan zien.
  • Zoek je mede eilandbewoners op en organiseer een potje beach volleybal! Jawel, er hangt een net op het strand.
  • Of zorg ervoor dat je een goed boek meeneemt, claim één van de heerlijke bamboe strandbedjes met grote kussens erin, en relax… 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Slaap lekker..

S’avonds is het eerst tijd voor gezelligheid bij Cayo Coco. De bar gaat open, het kampvuurtje aan. Samen met je eilandgenoten geniet je net als de locals, van het echte eilandleven. Het personeel is erg vriendelijk. Ze delen dan ook graag verhalen met je over hoe ze hier terecht zijn gekomen, en hoe het leven in de Filipijnen is. Het wordt relatief vroeg donker in de Filipijnen, en om 22.00 uur is het dan ook tijd om in je nest te liggen. De generatoren gaan dan ook uit, en daarmee het licht.  Dat betekent dat een zaklampje dus geen overbodige luxe is hier! Wandel tot slot nog een laatste keer van het douchegebouw richting je hut, en val in slaap met het geluid van de oceaan… Dat is pas overnachten op een onbewoond eiland..

Experience the true meaning of: Off the grid

Wat is jouw conclusie na het lezen van dit artikel? Wil jij wegdromen bij de rest van de prachtige Filipijnse eilanden? Wij schreven alles over Palawan “off the beaten track”. Ook zijn we in het minder toeristische Bohol geweest. Lees verder door hier onder op de volgende link te klikken. Of ga terug naar de landkaart en kies een andere bestemming.

Lees ook