Namibië 4x4 selfdrive rondreis

Waarom een 4x4 selfdrive rondreis door Namibië op jouw bucketlist moet staan!

Namibië is het op één na dunst bevolkte land, met gemiddeld 2 inwoners per vierkante kilometer. Dat het dun bevolkt is zal je merken, door de uitgestrekte leegtes en adembenemende landschappen. Omdat er zoveel ruimte is, kun je hier vrij uit rond reizen. Namibië biedt veel mogelijkheden om een rondreis uit te stippelen. Een 4×4 wagen met een daktent is in onze ogen absoluut de gaafste manier om dit land te ontdekken. Een ruige camper, of een 4×4 met een losse tent zijn natuurlijk ook goede opties.

Namibië heeft in de basis goede snelwegen en begaanbare paden. Wij merkten wel al snel, dat er niet veel wegen zijn om uit te kiezen. Je komt al snel uit bij grove zandwegen en echte 4×4 routes. Maar ze zijn te vermijden als je dit liever doet. één ding is in ieder geval zeker: Een rondreis door Namibië is niet te vergelijken met een andere reis, en zal zorgen voor een onvergetelijke ervaring! Wij leggen je in dit artikel uit hoe dat komt…

Hoe start je met je 4x4 selfdrive rondreis door Namibië?

Een goede voorbereiding op een rondreis als deze begint thuis, ruim van tevoren. Met een auto op de bonnefooi kamperen is lastig in zowel Namibië als Botswana. Dit omdat er maar beperkte plekken zijn op de aanwezige campsites.

Als je in Namibië start met reizen, is de kans groot dat je in Windhoek aankomt met je internationale vlucht. Windhoek is een fijne basis om je reis te beginnen. Wij huurden een auto bij Bushlore. Dit is een en ontzettend fijne en betrouwbare verhuurmaatschappij met goede uitleg over de auto die je huurt. Gezien je auto gedurende je reis fungeert als je huis op wielen, is een goede uitleg van groot belang.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Aankomst: Je auto ophalen en bijkomen in een fijne lodge

Wanneer je aankomt in Windhoek, is een eerste nacht in een hotel vaak handig om te boeken. Voordat je aan een 4×4 selfdrive rondreis door Namibië begint is het fijn om je even voor te kunnen bereiden. Je kan dan de tijd nemen om je auto op te halen, te controleren of alle inventaris compleet is en de reservebanden aanwezig zijn. Ook hebben wij een winkelcentrum opgezocht om wat handige boodschappen en extra’s aan te schaffen namelijk:

  • Een extra deken (de eerste nachten in de woestijn en langs de kust was dit erg welkom). Dit deden we bij de winkel @home in Windhoek.
  • Zeep voor je afwas
  • Hout voor een vuurtje (dit kun je bij sommige campsites zelf ook kopen als er een receptie is).
  • Vuilniszakken

De eerste avond in Windhoek is een echte aanrader om te dineren bij Joe’s beerhouse. Niet te missen en heerlijk om in de Afrika sfeer te komen. Bepakt en bezakt, en na een goede eerste nachtrust, ben je klaar om op pad te gaan!

Nacht 2: Sesriem gate & Namib naukluft National park

Onze reisroute maakt een ronde door Namibië en Botswana. Wij starten en eindigden in Windhoek en reden dus in een grote cirkel. Vanuit Windhoek reden we naar Sesriem.

De eerste dag brengt je meteen langs gave landschappen en door kloven tussen de bergen. Je leert direct hoe je route er de komende dagen uit zal zien. Welkom in de woestijn van Namibië.

Namib-naukluft national park bestrijkt een inmens groot gebied, maar de eerste overnachting in je daktent vindt plaats in Sesriem. Om specifieker te zijn, achter de Sesriem gate op de enige campsite binnen de hekken van het nationaal park. Dit maakt dat je de volgende ochtend de eerste kunt zijn, die richting Dune 45 en de beroemde sossusvlei kan rijden. Alles weten over hoe deze dag eruit kan zien? Lees dan verder in het artikel hier onder.

Highlight check

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Nacht 3: Solitaire

Na kennis te hebben gemaakt met de duinen van het woestijnklimaat, is het tijd om even te genieten. In Solitaire sliepen wij op een hele fijne campsite. Hoewel we gebruik maakten van onze daktent om in te slapen, mochten we bij de lodge ontbijten en relaxen aan het zwembad… Vervelend zeg! S’ nachts maakten we hier voor het eerst kennis met antilopen en zebra’s die langs de auto kwamen galopperen om water te drinken bij de drinkplaats. We raden deze plek zeker aan om te overnachten.

Nacht 4 & 5: Swakopmund

In Swakopmund hebben wij twee nachten doorgebracht in een fantastische lodge. Aan de rand van de grote zandduinen bevindt deze lodge zich, met vanuit ieder huisje een panorama uitzicht. In het artikel over alle activiteiten die je in Walvisbaai en Swakopmund kan doen, vindt je meer informatie over deze lodge. 

De reden dat we hier niet in onze daktent hebben geslapen was omdat de temperatuur hier in september niet heel hoog is. We hebben zelfs een houtkacheltje aan gedaan in het huisje om even op te warmen s’avonds. De volgende dag was het echter al warmer, dus ik denk dat het een uitzondering was.

Nacht 6,7 en 8: De echte wildernis in!

Spitzkoppe, Ugab Rhino camp en Twyfelfontein. Drie plekken die we voor geen goud hadden willen overslaan en ieder hun eigen uitleg verdienen. Dit is waar je 4×4 wagen echt tot zijn recht komt. Sterker nog, zonder 4×4 zou je in Ugab Rhino camp nooit aankomen. 

Spitzkoppe is natuurlijk beroemd vanwege de bijzondere gesteenten, met de piek van Spitzkoppe die overal boven uit steekt.  Tussen Ugab en Twyfelfontein leven de woestijn olifanten, een bijzondere kudde die anders leeft dan olifanten in de rest van het land. Lees in de artikelen hier naast meer over deze geweldige overnachtingen en zie foto’s van hoe jouw low gear skills getest worden onderweg!

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Nacht 9, 10 en 11: Etosha national park

Deze dagen kun je gebruiken om het lekker rustig aan te doen, en zelf op safari te gaan. In Etosha National park rijd je van campsite naar campsite, en zie je overal wilde dieren gedurende de dag. Wij kozen ervoor om 3 campsites te bezoeken, om zowel het reistempo iets omlaag te brengen, als de tijd te nemen om wilde dieren te spotten. 

Het fijne van de campsites in Etosha is dat ze allemaal een zwembad hebben. Hierdoor kun je bijvoorbeeld s’ochtends op tijd al van de ene naar de andere plek rijden wanneer de dieren actief zijn. Smiddag’s geniet je tijdens de heetste uurtjes van de zon, waarna je tegen zonsondergang nog even op avontuur kan in het park voordat je je daktent uitklapt. Zie ons hele Etosha avontuur in het volledige artikel door op de link te klikken!

 

Nacht 11, 12 en 13: De caprivi strook

Nadat wij Etosha in het oosten van het park verlieten, was het tijd om via Grootfontein richting het noorden van Namibië te rijden. Dit is een langere reisdag, waar je ook in Grootfontein voor het eerst weer een groter winkelcentrum tegen komt voor boodschappen. Inslaan is handig, want de laatste dagen in de caprivi strook kun je prima in je daktent vertoeven! 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

De campsites langs de Kavango rivier zijn heel anders dan je tot nu toe gezien hebt. Dit komt doordat het hier een stuk groener is. Er zijn veel vogels, nijlpaarden, en andere dieren die zich verzamelen bij de rivier die Namibië scheidt van Angola. Wij hebben in Rundu in een huisje geslapen voor de afwisseling na 6 dagen in de daktent. 

Onze conclusie? We waren in middels zo gewend aan het leven met onze Hilux, dat we een huisje maar onhandig vonden. Alles wat je nodig had moest van de auto naar binnen gebracht worden, en bij vertrek konden we de auto weer inpakken. Daarbij is het lekker warm in het noorden van Namibië, en met je voeten in het gras kamperen is een kers op de taart!

 

Bij Ngepi Camp hebben we dit dan ook gedaan, gewoon weer in de daktent kamperen. één nachtje hebben we onze daktent ingewisseld voor een boomhut boven de rivier. Dit was een té gave ervaring om niet mee te maken. De campsites zijn langs de rand van de rivier gepositioneerd. Aan de overkant van de rivier liggen de nijlpaarden te zonnebaden. Vroeg in de ochtend of laat in de avond, klinkt het alsof ze elkaar uitlachen als je hun gebulder over de rivier hoort. Het is een bijzondere plek om te overnachten. Niet alleen vanwege de dieren maar vooral ook vanwege de bijzondere toiletten en douches! Meer zien? Lees snel verder in het artikel dat we over deze campsite schreven.

Namibië verlaten

Voor onze rondreis gold dat de grensoversteek naar Botswana de volgende stap was. Vanuit Ngepi camp zijn we doorgereden naar de Ngoma bridge, de brug die Namibës grenspost met Botswana verbindt. De grensovergang hebben wij als relatief makkelijk ervaren. Wil jij ook een rondreis maken door Namibië en Botswana? Lees dan in het artikel over de 4×4 rondreis door Botswana verder. Van daaruit gingen we onder andere naar de Victoria watervallen, en dwars door de mooie okavango delta. Hier leggen we ook uit hoe we door Botswana weer in Windhoek uitgekomen zijn.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.