Moremi game reserve

Moremi Game reserve

Tijdens je rondreis door Botswana kan je Moremi game reserve (of Moremi national park) niet overslaan. Dit is immers het nationaal park waar de Okavango delta zich bevindt! Het is een prachtig park met veel wild, en bijzondere overnachtingen op campsites. Wij hebben ervaring opgedaan bij Khwai campsite en Third Bridge. Wij kampeerden hier met onze Toyota Hilux, 4×4 aangedreven met daktent.

De beste reistijd

Tussen juni en oktober is het droogseizoen. Dan is het wild het makkelijkst te zien langs het water van de delta. Ook is de begroeiing niet zo dik. De regenperiode tussen november en maart – met de meeste regenval in januari en februari – zorgt er wel voor dat de Delta weer tot groen leven bloeit. Dit is de periode waarin het jonge wild wordt geboren. De wegen zijn in deze maanden echter moeilijk begaanbaar en staan veel onder water. Dit kan een reden zijn om in deze periode te kiezen voor een lodge en georganiseerde safari’s, in plaats van een selfdrive. Wij reisden in September naar Botswana, en merkten dat er grote droogte heerste. Zelf rijden was goed te doen.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Khwai campsite

Khwai is de eerste campsite die je tegenkomt wanneer je in Moremi richting de verschillende uitlopers van de Okavango delta rijdt. Khwai campsite zelf heeft de mogelijheid om hout te kopen bij de receptie. De camping bestrijkt een groot gebied rondom drie verschillende toilet- en doucheblokken. De campsite staat erom bekend om zowel hyena’s als wilde honden dicht in de buurt te hebben. 

Dit hebben we persoonlijk mee mogen maken. Tegen de tijd dat wij onze braai klaar hadden en van ons vlees aan het genieten waren, werden we opgeschrikt door een hyena die onze vuilnis kwam bekijken. Hoewel de hyena bij een waarschuwing van ons direct omdraaide, verbaasde ik me er echt over hoe groot en brutaal hij was, terwijl ik op mijn campingstoeltje zat. Terwijl het buiten donker werd en we nog even nagenoten met een biertje bij het kampvuur, hoorden we de hyena’s om ons heen joelen naar elkaar. S’nachts hadden we het idee dat dit gemixt werd met geblaf van wilde honden, maar tegen die tijd was het zo donker dat we niets meer konden zien lopen. Mega spannend en een fantastische ervaring rijker. 

Een tip voor iedere campsite waar je in de natuur verblijft: Vergeet niet naar boven te kijken! De melkweg is vaak zichtbaar… erg mooi!

Third bridge

Third bridge campsite dankt haar naam aan de bruggen die je over moet om hier te komen. De bruggen zijn gemaakt van houten palen, en staan soms wel, en soms niet boven het water. Alleen al op de campsite komen is een hele ervaring. Dde weggetjes die om de campsite heen lopen vragen erom, om ontdekt te worden. Maar het verschil tussen of een weg wel of niet begaanbaar is, kan groot zijn. Pas altijd op met het oversteken van water, of jouw auto hier wel doorheen kan. 

Wij trotseerden één oversteek nadat we echt geen andere omweg konden bedenken waar het water minder diep zou staan. Terwijl het water over de motorkap spoelt zit je toch wel even met samengeknepen billen tot je aan de overkant bent! Toch maar even de schade checken aan de andere kant, maar gelukkig kan deze hilux een heleboel hebben!

We hebben ons geen seconde onveilig gevoeld in onze auto, low gear, high gear, los liggende stenen of water, onze auto kon alles hebben. Een fijn gevoel als je de wildernis trotseert!

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Logeergasten in Third Bridge

Eenmaal gesetteld op de campsite, kun je hier nog wat hout kopen voor een kampvuurtje. Ook heeft Third bridge een container met daarin wat essentiële dingen zoals water of wat (lang houdbaar) eten. 

Voor ons stond er deze avond tortilla’s met kip op het menu. Net als we alle kookgereedschap uitgepakt hebben, horen we gerommel bij de buren. Even verderop staat een groepje mensen die met één auto en een aantal tenten. Een olifant heeft besloten hier tussen op onderzoek uit te gaan. Als één van de mannen hiervan schrikt en weg wil rennen, rent de olifant er van schrik achteraan! Het wordt snel duidelijk dat er maar één goede manier is om hiermee om te gaan: Stil blijven staan.

Dan is het aan ons de beurt om rustig te blijven, als de olifant op onze plek af komt. Gelukkig waren we voorbereid en lag al ons eten al in de uitschuifbare metalen lade van de auto. Deze konden we dus direct dicht doen, waardoor er geen eten meer te vinden was. Vlak langs de auto voelen we ons het veiligst, als de olifant langzaam dichterbij komt om even rond te snuffelen. Als hij de campingstoeltjes nog even geïnspecteerd heeft, geeft hij toch de voorkeur aan de nabij gelegen bloesem in de bomen. Eigenlijk verloopt het bezoek heel rustig, en raken we er haast aan gewend dat er olifanten binnen ons zicht rond de camping blijven lopen. Ze trekken zich niks aan van jouw verblijf, en je mag rustig blijven logeren.

 

Moremi south gate

In het zuiden van Moremi game reserve ligt Moremi south gate, grenzend aan Maun. Rondom South gate zijn ook nog een aantal campsites en accommodaties te vinden die het plannen van een safari makkelijk maken. Vanuit Maun kun je bovendien een vlucht over de Okavango Delta boeken, of je internationale vlucht plannen. Wij kwamen in Maun bij van een indrukwekkende week safari met onze eigen 4×4 auto. Hiervoor boekten we een overnachting bij Discovery B&B, waar we in een eigen rondavel sliepen met een groot bed. Overdag konden we uitrusten aan het zwembad, en nagenieten van onze avonturen.