De mooiste stranden van Lefkas

Wat zijn de mooiste stranden van Lefkas? Het eiland Lefkas heeft ontzettend veel mooie stranden. Dit komt doordat de grond van het eiland langs de kust grotendeels bestaat uit witte stenen. Deze steken fel af tegen het licht van de zon. Dit in combinatie met de turqouise gekleurde zee, maakt dat je versteld staat over hoe mooi de kust hier is. In dit artikel nemen we je mee langs de kustlijn. Zo zie je wat de mooiste stranden van Lefkas zijn. Dit om de onbekendere strandjes uit te zoeken voor je bezoek aan Lefkas. Wij vonden het erg leuk om de rustigere stranden te vinden. Hier kun je heerlijk een ochtend of middag genieten van de natuur, zon, zee en strand. 

1. Agiofili Beach; één van de mooiste stranden van Lefkas.

Agiofili beach behoort zeker tot de mooiste stranden van Lefkas. Het is een strandje dat alleen te bereiken is via een (gedeeltelijk) zandpad. Dit lijkt de lokale bevolking echter niet tegen te houden, want op een middag in het weekend ligt het strand toch wel redelijk vol met bezoekers. We snappen wel meteen waarom. Het baaitje ligt verscholen achter rotsen. Met een aantal trappen kan je tussen de rotsen door naar beneden lopen om bij het strand te komen. Zo zie je van bovenaf al hoe prachtig helder het water is. 

Je bereikt Agifofili beach door richtng het dorpje Vasiliki te rijden, dwars door het centrum. Je rijd langs de bergwand en de kust. De weg loopt door in een zandweg, maar laat je hier niet door tegen houden. Na een paar minuten kronkelend langs de kust, bereik je een parkeer terrein. Je kan deze zowel met de auto als met de scooter bereiken. 

Erg de moeite waard om te zien!

2. Porto Katsiki; Volgens velen hét mooiste strand van lefkas

Porto Katsiki kan niet ontbreken van ons lijstje. Het staat bekend als het mooiste strand van Lefkas, en doet denken aan de iets bekendere kloof van ‘Shipwreck bay’ op Zakynthos.

Het strand van Porto Katsiki bestaat uit witte kiezels en geeft de zee een mooie turquoise kleur. Niet voor niets dus één van de mooiste stranden. Het heeft anderzijds niet veel faciliteiten als badplaats. De zeebodem loopt hier snel af en ook de golfslag kan best sterk zijn. Voor kleine kinderen zonder zwemdiploma’s dus oppassen. De meeste bezoekers zijn dagjesmensen, die met een huurauto of scooter genieten van de mooie baai en het verkoelende zeewater. Tip: Kom hier vroeg op de dag, als de schaduw van de klif het strand nog bedekt. Het is dan heerlijk op een warme zomerdag.

Vanaf de klif aan de zuidkant van Porto Katsiki heb je een prachtig overzicht over de baai en het strand. Vergeet dus niet om even de parkeerplaats af te lopen aan deze kant, om een  mooi plaatje van de kust te maken. Het strand kun je bereiken, ongeveer in het midden van de baai, met een trap naar beneden. Voordat je deze trap af loopt kom je langs een aantal kiosks waar je van alles kan kopen voor op het strand, zoals een parasol of snacks.

3. Kathisma Beach

Kathisma is een strand aan de westkust van Lefkas. Het is een van de mooiste zandstranden van Lefkas. Hier liggen dus niet de grote kiezels zoals je ze op sommige andere stranden vindt. Het ligt vier kilometer ten zuiden van het dorpje Agios Nikitas en vijftien kilometer van Lefkas stad.

Opvallend is hier de kleur van de zee, die helemaal turquoise, schoon en kristalhelder is. Het strand van Kathisma is een lang zandstrand dat omringd wordt door mooie groene heuvels. Op het strand zijn ligstoelen en parasols te huur. Aan het strand zijn een aantal grote restaurants en barretjes.

De zee aan de westkust van het eiland is meestal ruiger dan aan de oostkant, daarom zie je hier vaak hoge golven die zorgen voor een mooi gezicht.

Je kan hier gratis parkeren op de parkeerplaats die relatief makkelijk bereikbaar is. Op de heuvels rondom Kathisma zijn ook hotelkamers en appartementen te huur. Een aanrader wanneer je houdt van rust en niet midden in de toeristische trekpleisters wilt verblijven.

Lefkas-24

4. Kefalikefta Beach

Aan het einde van een heel lang haarspeld – bocht – weggetje, liggen twee prachtige stranden. Één ervan is Kefalikefta beach. Dit is het eerste strand dat je zal zien als je onderaan de route, rechtsaf zal slaan. Er is ook een parkeerplaats, maar het strand is klein, met beperkte ruimte. Dit maakt dat je hier heerlijk tot rust kan komen. Daarbij lijkt het alsof de meeste lokale mensen niet de moeite nemen om het lange pad naar beneden te nemen voor deze stranden. Zonde, vinden wij! Want de uitzichten zijn mooi en je wordt beloond met een strand dat niet vol ligt met bezoekers.

Wat echter nog nét iets mooier is dan Kefalikefta strand, in onze ogen? Het zusje, beach Megali Petra.

5. Beach Megali petra; Volgens ons het mooiste strand van Lefkas

Ook langs de west kust, net als Kefalikefta beach, ligt Megali Petra. Waarom beach Megali Petra zo mooi is? Er steken overal grote rotsen uit het helder blauwe water, wat het een ruige uitstraling geeft. zoals bij het vorige strand dat we noemden, neem je hetzelfde zigzag weggetje naar de kustlijn om hier te komen. In plaats van rechtsaf, sla je hier linksaf om bij dit strand te komen. 

Je loopt iets langer, door de beplanting, langs wat rotsen en zo kom je op dit zandstrand uit. Wij vonden dit een geweldig strand om je lang te kunnen vermaken. Door de rust, de ruimte en het briesje dat er stond. Er worden een bescheiden aantal ligbedjes verhuurd en er staat een verdwaalde verkoper wat snacks te braden die hij verkoopt. Prima als snack om het wat langer vol te houden, want verder is er hier niets te halen.

En dat maakt Megali Petra zo fijn om te blijven. Geen drukte van boten, toeristen of verkopers. Wel de mooie turquoise zee die afsteekt tegen het witte zand en de groene natuur.