Israël

tips voor een
8 daagse rondreis

Israël: Tips voor een 8 daagse rondreis

Denk jij erover om met een rondreis door Israël te ontdekken wat dit land te bieden heeft? Een goede keuze naar onze mening! Israël is een relatief makkelijk te bereizen land. Met minivans of gewone taxi’s kom je bijna overal, en de afstanden die afgelegd moeten worden zijn niet zo groot. Dit maakt dat je door 3 of 4 bestemmingen te kiezen, veel van het land kan zien. Wij deden dit ook en bezochten in 8 dagen tijd Nazareth, Ein Gedi en de dode zee, Jeruzalem en Tel aviv. Dit zonder het gevoel te hebben dat we continu onderweg waren. Lees in ons artikel hoe je dit het beste kunt plannen, en waar je aan moet denken rijdens je reis.

Israël is een bijzonder land met een rijke geschiedenis.

Gezien Israël qua oppervlakte niet heel groot is, kun je het land gemakkelijk bereizen in relatief korte tijd. Natuurlijk is het zien en ervaren van alles wast een land te bieden heeft, makkelijker wanneer je meer tijd hebt. Maar Israël leent zich prima voor een korte vakantie waarin je veel kunt beleven! Het land kenmerkt zich door een land met verdeeldheid in religies. Toch leven de mensen in Israël grotendeels vreedzaam in hetzelfde land.

Wel is het goed om hier bedachtzaam mee om te gaan wanneer je voor Israël kiest als bestemming. Jongeren zijn in dienstplicht en de hele bevolking in Israël groeit op met een andere beleving van veiligheid dan wij in Europa doen. Het kan onderweg zorgen voor interessante uitwisseling van gesprekken, maar maakt wel dat je bedacht moet zijn op gevoelige onderwerpen die wij als ‘open’ Nederlanders vaak nét iets te makkelijk aansnijden.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

De eerste stop: Nazareth (2 nachten)

Wij starten onze rondreis na aankomst in Tel Aviv, door richting Nazareth te rijden. Hier blijven we twee nachten slapen. We wilden deze stad graag ontdekken en hadden veel goede verhalen gehoord over het oude stadscentrum.

We hebben een leuk hostel geboekt met kleine slaapzalen met 6 bedden per kamer. De sfeer in de kleine straatjes van het centrum is erg knus, een fijne plek om te zijn. Fauzi Nazar was de naam van ons hostel (klik hieronder op de link om het hostel te bekijken). Dit hostel ligt midden in het oude centrum en dus voetgangersgebied.

Het hostel biedt zelf een gratis tour door het centrum aan, wat erg leuk was om te doen. Je kunt de oude kerken bewonderen die met name voor aanhangers van het christendom veel betekenen, omdat ze plekken markeren die genoemd worden in de bijbel.

Overnachten

Bij Fauzi Nazar vindt je de gezellige backpackers sfeer die helemaal past bij de plaats. Midden in het oude stadscentrum ben je hier precies op de goede plek! Vanuit je hostel stap je zo de marktstraat in, waar je alles kan ontdekken wat Nazareth te bieden heeft.
Iets meer luxe en privacy? Kies dan voor een acommodatie via airbnb. De prijs per nacht ligt wat hoger, maar je deelt de kosten met je medereizigers. Of kies voor een privé kamer wanneer je met z'n tweeën bent. Dit appartement heb je geheel voor jezelf en krijgt goede recensies:

Tiberias en het meer van Galilei

We vonden het bijzonder om hier te zijn en vooral het feit dat de cultuur hier nog erg authentiek is, maakt het een gave beleving voor de wat avontuurlijke reiziger. Overigens vonden wij de mensen in Nazareth erg vriendelijk en open. Dit is iets wat wij later in Israël anders ervaren hebben, en daarom vonden we het achteraf bijzonder om op terug te kijken.

Vanuit Nazareth reden we door naar Tiberias, waar we aan het meer van Galilei een dag doorbrachten. Het is een plek om lekker rond te dobberen in het water, en omdat er meer water te vinden is, is de stad zelf ook iets groener. Los daarvan vonden wij Tiberias een beetje tegenvallen. Het heeft minder sfeer en geschiedenis. Als je minder tijd hebt om je rondreis te maken, zouden we aanraden om hier geen tijd voor vrij te maken en vanuit Nazareth direct naar de dode zee te rijden.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ein Gedi | De dode zee (2 nachten)

Van Tiberias rijden we richting de dode zee, en de oase van Ein Gedi. In Ein Gedi bevindt zich een kibbutz, die dateert uit 1953. Jarenlang zijn de inwoners van deze kibbutz afgezonderd geweest van de buitenwereld. Nu is het een plek met een prachtige botanische tuin, en in het kibbutz is een hotel gebouwd. Behalve dit hotel, zijn er nog wat andere bijzondere overnachtingen mogelijk aan de rand van de dode zee. 

Zo sliepen wij een nacht op een super gave camping waar tenten met airco zijn gebouwd. Tegenover je tent kijk je direct uit over de dode zee. Achter je heb je het gebergte van de woestijn waar je ook de hike kan maken naar de watervallen van Ein Gedi. Het is een magische plek die ons allemaal goed is bij gebleven. Zeker de moeite waard om te verblijven tijdens je reis naar Israël dus!

Na een overnachting op de camping, gevolgd door een nachtje bijkomen binnen de muren van de kibbutz (lees, langs het zwembad dat erg welkom was bij 40 graden) rijden we door naar Jeruzalem.

Jeruzalem, een indrukwekkende stad

Jeruzalem is een hele bijzondere plek om te bezoeken. Hier zie je letterlijk hoe verschillende religies samen komen en ieder hun plek willen behouden in deze historische stad, om hun geloof uit te kunnen oefenen. Hiervoor is de stad opgedeeld in vier secties. Waarbij je van de ene naar de andere sectie te maken krijgt met beveiliging, controle van je geloofsovertuiging en soms zelfs geweigerd wordt wanneer deze niet voldoet. Zo waren wij hier op een vrijdag en konden we niet naar het gedeelte waar de moskee zich bevond, omdat het gebedsdag was voor de moslims. Wel hebben we de klaag muur bezocht en de verschillende iconische plekken uit de bijbel bewonderd. Nu is niemand uit onze vriendengroep een grote aanhanger van een geloof, maar indrukwekkend vonden we het allemaal. Ook los van de religieuze achtergronden zijn veel van de gebouwen die je onderweg ziet erg mooi en dateren al uit een eeuwen oude geschiedenis.

Rondlopen door Israël doet je beseffen hoe vrij wij zijn om onszelf te mogen uiten, en hoe weinig er van religie voelbaar is in het dagelijks leven. In Israël bepaalt het nog veel wetten en dus ook de manier waarop jouw toekomst bepaald wordt.

We hebben  een andere weg terug genomen langs de inmiddels beroemde joods orthodoxe wijk, waar op een indrukwekkende manier gevraagd wordt om de mensen die in deze buurt wonen, met rust te laten ( we zijn dan ook niet voorbij deze ‘ingang’ gegaan). Wij vonden het overweldigend om ons te realiseren dat het voor sommige mensen de dagelijkse manier van leven is. Het is een leven dat ver van ons af staat, maar het is fijn als iedereen er mag zijn zo lang dit vreedzaam naast elkaar kan.

Last but not least: het prachtige Tel Aviv!

Wij eindigden onze rondreis door 3 nachten in Tel Aviv bij te komen. Deze stad staat qua uitstraling haaks op wat we tot nu toe gezien hebben. Het centrum is groots, kleurrijk en modern. Het voelt heel vriendelijk en veilig om hier over de boulevard te lopen. LGBT+ is op dit moment een hot item in Tel Aviv en dit merk je door dat mensen hier komen om zich publiekelijk te kunnen uiten.

Onderdrukking is hier niet meer aan de orde, en dat voel je als je hier rondloopt. Het oude centrum heeft een hele gezellige sfeer met een drukbezochte straat vol cafés en barretjes. Absoluut de moeite waard om een avondje uit te gaan op deze plek!

Wij boekten een airbnb in het nieuwe centrum en dit was een makkelijke manier voor ons om als groep met 6 personen in het centrum te kunnen verblijven. Op loop afstand van de boulevard en het strand kan iedereen zich vermaken, en restaurants zitten er op elke hoek.

Ben je met een kleiner aantal mensen, of houd je vooral van het uitgaansleven? Dan zouden wij aanraden om in het oude centrum te verblijven zodat je dicht bij de barretjes en het bruisende nachtleven bent!

Conclusie: Zet Israël nu op je bucketlist!

Voor wie is het een aanrader?

  • Solo reizen: ja, maar qua vervoer moet je misschien wat verder zoeken naar het openbaar vervoer. Met een groep kun je makkelijker gebruik maken van minivans en gedeelde taxi’s.
  • Als stel reizen: zeker een aanrader.
  • Met vrienden als een groep: ja! mits iedereen uit de groep houdt van reizen en geen “zon zee en strand” vakantie in gedachten heeft. Als dat wel zo is kun je beter in Tel Aviv blijven en voor de liefhebber een dagtrip vanuit daar naar Jeruzalem maken.
  • Als familie of met kinderen: geen eerste keuze wanneer ze nog jong zijn, omdat het echt een reis met grote culturele waarde is. Maar zeker te doen qua inspanning.