Hanoi
Voor de solo backpacker

Hanoi voor de solo backpacker

Alleen reizen door zuid- oost Azië wordt veel gedaan. En terecht. Want het continent leent zich voor de solo backpacker. Het is een makkelijk te bereizen werelddeel. De kosten zijn goedkoop, en er zijn heel veel medereizigers die hier alleen naartoe komen. Reisgezelschap is er dus niet moeilijk te vinden. Maar waar begin je met zo’n reis? 

Als Vietnam boven aan jouw bucketlist staat, dan is Hanoi een uitstekende plek om je reis te starten als solo backpacker! Lees hieronder alles over de must do’s in Hanoi, en de handige tips die niet te missen zijn voor jou als solo backpacker.

Aankomst in Hanoi centrum

Mijn solo reis naar Hanoi begon redelijk ongepland. Ik had een hostel geboekt (een erg leuk hostel, dat wel, lees later meer hier over) en mijn busreis naar het centrum was ook geregeld. De eerste keer dat ik aan kwam in Hanoi vloog ik met een internationale vlucht, en werd ik opgepikt door de organisatie waarvoor ik vrijwilligerswerk zou gaan doen. Hanoi’s luchthaven is relatief klein en overzichtelijk, je staat zo buiten de hoofd ingang.

Het oude, mooiste deel van Hanoi, is dicht op elkaar gebouwd met veel één richtingsweggetjes. Dit maakt dat vervoer met een bus of auto, een stuk lastiger is dan met een scooter. Dit merk je direct hoe dichter je bij het centrum komt van Hanoi. Het wemelt er namelijk van de scooters! Ze rijden overal, en in het web van het verkeer mag jij als backpacker je weg zien te vinden. Een fantastische uitdaging toch? 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Top tip 1: Geef je over aan een scooter lift naar je hostel als je solo reist

Ja, het kan echt, zelfs met al je tassen..

Vanaf het moment dat mijn vrijwilligerswerk in Ninh Binh klaar was, reed ik met de bus weer richting Hanoi. Dit keer had ik er nog niet bij stil gestaan dat, hoewel ik het adres van mijn hostel moest opgeven, mijn bus niet echt in de buurt van mijn hostel kon komen. Je wordt dus de bus uitgezet met een paar gebaren over waar ongeveer de juiste straat zou moeten zijn. Enigszins overrompeld stond ik daar, op straat, bepakt en bezakt. En nu? 

Gelukkig duurt het niet lang voordat het duidelijk wordt hoe makkelijk je hier een scooter taxi kan vinden. Er zit een dun lijntje tussen taxi’s, en gewoon een betaalde lift. En eerlijk is eerlijk, het verschil merk je ook niet zo snel. Het belangrijkste is dat je, met backpack en al, achterop die scooter snel en makkelijk bij je hostel komt. En hoewel dat voor onze Nederlandse standaarden best gek kan voelen in het begin ( en vooral onveilig) wen je er na een paar dagen aan dat dit is hoe mensen in Hanoi zichzelf verplaatsen. 

Let wel op dat je van tevoren een prijs af spreekt voor de rit. Als de beste man of vrouw in kwestie toch niet helemaal blijkt te weten waar jouw hostel ligt, en een paar rondjes extra moet rijden, dan zijn ze in ieder geval niet voor jouw rekening. Een prijs voor het huren van een scooter voor één dag ligt tussen de €3,- en €6,-, dus laat je niet afpersen voor één ritje. Meer dan een euro hoor je er niet aan kwijt te zijn.

Hanoi's railway

Eén van de meest gewilde bezienswaardigheden in Hanoi is de spoorlijn die dwars door een smal straatje gaat. Kleine huisjes zijn er aan beide kanten langs gebouwd, en inmiddels is het zo populair dat er overal kleine cafés gevestigd zijn om klanten te lokken.  Het spoor is gemakkelijk lopend te bezoeken vanaf het centrum van Hanoi, waar je hostel zich waarschijnlijk bevindt. Zo niet, dan vindt iedere taxi chauffeur hem ook wel.

Wanneer de trein lang komt razen wordt je gewaarschuwd en gevraagd om op één van de terrasjes te komen zitten, op de begane grond of op de 1e verdieping, waar je een mooi overzicht hebt voor het maken van een foto of filmpje.

Tip: De treintijden tijdens het weekend wijken af van die doordeweeks. Ze staan vermeld op het moment dat je daar komt, maar je kan ook onze foto bekijken: Deze is begin 2020 gemaakt. 

Top tip 2: Proef alles wat er lekker uit ziet, juist als het op straat gemaakt wordt

Ik heb nog nooit zo lekker gegeten als in Vietnam. Hanoi is een stad die bruist van de streetfood kraampjes, nacht markten en heerlijke gerechten. Op iedere hoek van de straat kun je wel ergens aanschuiven. Het leuke in Vietnam is dat ieder streetfood restaurantje (lees, plastic stoeltjes op straat met een zeil er boven gespannen) een eigen gerecht serveert. Je kiest dus een plek om te eten, op basis van het gerecht dat hier bereid wordt. Je krijgt geen menu kaart, maar je mag wel even in de pan kijken voordat je gaat zitten

Het is een fantastische manier om als solo backpacker de Vietnamese keuken te leren kennen. Het kost haast niets om op straat te eten. Laat je verassen door datgene waar de door jou gekozen kok, gespecialiseerd in is. De opbouw van jouw maaltijd ziet er vervolgens zo uit:

Een hotpot met het vlees naar keuze er in, hier zit smaak verschil in en er worden verschillende soorten kruiden gebruikt. HEt viel mij op dat vrijwel niets pittig is, en prima te eten is voor ‘onze begrippen’.  Vervolgens krijg je een aantal kleine bakjes bij de pan, gevuld met rijst noedels, sla, pinda’s en kruiden zoals munt of salie. Met stokjes meng je deze heerlijke verse ingrediënten zelf door elkaar, en genieten maar! Ik mis het Vietnamese eten nog iedere dag.

Een tip voor een “must eat” gerecht? Vraag naar ‘Bun Cha’, gehaktballetjes in een soep achtige saus… erg lekker 

For the foody's

Ha long Bay bezoeken vanuit Hanoi

Als je vanuit Hanoi verschillende plekken wilt bezoeken, en niet persé op doorreis bent, is Hanoi een prima uitvalsbasis hiervoor. Je kan vanuit Hanoi verschillende dagtrips doen naar andere bezienswaardigheden vanuit de stad. één daarvan is Ha long bay. Het ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Hanoi, en daarmee een leuke dagtrip waard. Zelf deed ik het ook op deze manier, om wat tijd te besparen voordat ik naar Ninh Binh ging. 

Ha long Bay is een bijzondere plek waar rotsachtige bergen langs de kust uit het water steken. Meestal kun je vanuit je hostel in Hanoi al je vervoer en zelf je boot boeken, waarmee je door Ha Long Bay wil varen. Klik hier naast verder om meer te lezen van ons artikel over Ha long Bay.

Top tip 3: Welk hostel boek je als solo backpacker in Hanoi?

Welk hostel je het beste kan boeken in Hanoi, is natuurlijk deels afhankelijk van smaak en prioriteiten tijdens je reis. Toch kun je nog wel eens voor verassingen komen te staan wanneer je uit de duizenden hostels er blind eentje kiest. Hostels boeken deed ik in Vietnam via Hostelworld. Hanoi’s ‘Old quarter’ is het leukste deel van het centrum om te verblijven.  Ik heb een aantal verschillende hostels van binnen gezien in Hanoi, en bij deze deel ik mijn favoriete twee plekken met jullie: 

Overnachten

Babylon Garden is een hostel op een uitstekende locatie in het centrum van 'Old Quarter' Hanoi. De dorms en kamers zijn netjes, er is een rooftop bar waar je mensen kan ontmoeten én s'ochtends gratis kunt ontbijten. Een hele fijne plek om je dag te starten en andere backpackers te leren kennen..
Ook het Little charm hostel heeft haar gastvrijheid goed voor elkaar. Een gezellig en luxe ogend hostel midden in het centrum van Hanoi. De bedden zijn schoon, liggen goed en er is een zwembad om even te relaxen en s'ochtends kun je in de lobby beneden ontbijten. Klaar om de dag te starten!

Meer weten over onze ervaringen in de rest van Vietnam? Lees hier onder verder , of keer terug naar de wereldkaart en kies een nieuwe bestemming!