Etosha National Park

Etosha National park tijdens je rondreis

Een van de grootste en mooiste natuurparken van Afrika is het Etosha national park. Het staat bekend om haar zoutpannen, die worden omgeven door savanne en graslanden. Deze zoutpannen zijn opgedroogde meren waarvan het zout is achtergebleven. Omdat het zo zout is groeit hier bijna niets. De uitzichten slaan door het zout wit uit, en steken af tegen de blauwe lucht. Dieren zijn hierdoor van ver te spotten. De grootste pan beslaat ongeveer een kwart van het totale oppervlakte van Etosha. Met ruim 22 duizend vierkante kilometer is het een indrukwekkende vlakte. Omdat er een grote aanwezigheid van dieren rondom de zoutpannen is maakt dit het spotten van wildlife makkelijker dan op de meeste andere plekken. Het is een hele bijzondere ervaring om hier doorheen te rijden.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Toegangspoorten (gates)

Je kan via één van de vier toegangspoorten Etosha NP binnen komen. Bij de gate haal je een permit die je in een van de rustkampen binnen het park kunt betalen. Wij sliepen binnen het park in onze daktent, waarvoor speciale kampeerplekken zijn gemaakt. Je kan ook een accommodatie buiten het park boeken en ervoor kiezen Etosha dagelijks binnen te rijden. Als je buiten het park verblijft dat kun je het park in vanaf zonsopkomst en moet je zorgen dat je weer bij de gate bent voor zonsondergang. Vanuit je kampeer plek mag je direct bij zonsopgang het park in, zo kan je tijdens “golden hour” de leeuwen zien jagen voor hun ontbijt.

Rustkampen (restcamps)

Vlakbij Anderson’s Gate, aan de C38, ligt het bekendste kamp. Dit is Okaukuejo rest camp. Hier reden wij het park binnen nadat we uit Twyfelfontein hier naartoe reden. Meteen al stonden we stil voor een aantal gigantische olifanten, die de waterhole van Okaukuejo kwamen bezoeken. Zowel bij inrijden als uitrijden wordt je permit gecontroleerd. Heb je eenmaal een geldige permit, dan is het tijd om zoek te gaan naar de wilde dieren. Het mooie aan de restcamps is dat ze vaak gevestigd zijn aan een grote waterhole. Dit maakt dat je na zonsondergang nog in het donker dieren kan spotten vanuit het kamp, waar vaak speciale lampen op het water gericht zijn.

Blijf je op één of meerdere campsites, dan is je permit geldig zo lang je binnen het park verblijft. Wij reden in 3 dagen van campsite Okaukejo, naar Halali, en eindigden bij Namutoni rest camp in het oosten van Etosha NP. Halali en Namutoni hadden zelfs een zwembad op de campsite, waar je tijdens de warmste uurtjes van de dag kon bijkomen van je safari. Natuurlijk bieden ook alle campsites de mogelijkheid om een guided safari te boeken. Zo kun je van de kennis van een gids gebruik maken om de dieren te spotten. Na drie dagen van safari’s, reden we vanuit hier door naar Grootfontein, om onze rondreis door Namibië voort te zetten!

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

En natuurlijk: Wildlife in Etosha

Natuurlijk zou Etosha NP niet zo beroemd zijn als er niet zoveel wildlife was. Grote kuddes gazelles, zebra’s en kudu’s verzamelen zich rond de waterholes voor het nodige drinken. Het meest imposant zijn altijd nog de grote olifanten. De grijze huid slaat iets witter uit dan die van hun broertjes en zusjes in de rest van Namibië. Dit komt door dat het zand waarmee ze zichzelf bedekken om zich te beschermen, gemengd is met veel zout. Samen met het landschap waar ze te zien zijn, zorgen ze voor fotogenieke momenten!

 

Naast de dieren waar je direct aan zou denken als we het hebben over wildlife, biedt Etosha NP een grote verscheidenheid aan zeldzamere dieren. Zo zijn hier bijvoorbeeld meer zwarte neushoorns te vinden dan ergens anders in Afrika. Ook hebben wij het geluk gehad om honingdassen en secretarisvogels mogen zien. Je hoeft je geen dag te vervelen. Neem een goede camera mee, als je het leuk vindt om de dieren op afstand vast te leggen. Een tele zoom lens is geen overbodige luxe. We kunnen de conclusie trekken dat je zeker meerdere dagen zoet bent als je houdt van het betere speurwerk, op zoek naar dieren.

Verder lezen over onze rondreis? Wij begonnen in Windhoek, reden van de woestijn in Sesriem en Sossusvlei via Swakopund dwars door de wildernis bij Spitzkoppe richting Etosha. Kijk verder via de onderstaande links naar onze andere highlights, of keer terug naar de overzichtspagina van Namibë.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.