De omgeving van Munduk

Tussen Lovina en Ubud ligt het bergdorpje Munduk. Het dorpje bestaat uit een paar kleine straatjes met meerdere kleine winkeltjes, restaurantjes en barretjes. De reden waarom je Munduk moet bezoeken is echter niet voor het dorp, maar voor de schitterende omgeving. Munduk is een ideale omgeving om verschillende hikes te maken die je langs prachtige watervallen en rijstvelden brengt. In andere woorden, een plek die je niet over wilt slaan! Munduk is een perfecte plek om te ontdekken met de scooter. Deze omgeving hoef je echter nog niet te delen met honderden andere toeristen want in tegenstelling tot Ubud, Seminyak of Kuta is Munduk nog een stuk minder bezocht en is het zelfs nog mogelijk om authentieke plekken voor jezelf te krijgen. Een perfecte tussenstop om 2 dagen te verblijven en vervolgens je reis door te zetten naar Ubud. Ook is Munduk bijvoorbeeld een mooie uitvalsbasis om verschillende andere hotspots in de omgeving te ontdekken zoals de Jatiluwah rijstvelden of een van de mooiste watervallen van Bali de Sekumpul watervallen. Lees hieronder meer over de verschillende bezienswaardigheden  in Munduk. 

5. Brahmavihara Aram Tempel

De eerste niet te missen highlight is de Munduk waterval. Vanuit ons hostel hebben we verschillende hikes gemaakt die je in korte tijd langs meerdere watervallen brengt de totale hike neemt ongeveer 3-4 uur in beslag. Voor deze hikes hoef je geen ervaren wandelaar te zijn. In een paar tijd wordt je langs meerdere watervallen geleid. Tijdens je wandeling wordt je vriendelijke begroet door de locals die in Munduk nog veelal het authentieke Balinese leven leiden. De eerste stop op de route is de Munduk waterval. Een korte hike van ongeveer 15 minuten brengt je bij de eerste stop. Als je dichterbij komt hoor je het water al hard op de stenen kletteren. Voor een kleine entree prijs om de lokale bevolking te steunen kom je aan bij hoge indrukwekkende waterval. Deze waterval is het drukst bezocht uit de omgeving dus aan te raden om vroeg in de ochtend de waterval te bezoeken om deze plek voor jezelf te bemachtigen.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Er wordt een duidelijke route aangegeven die je weg vervolgt naar de volgende waterval. Door de dichtbegroeide paden kom je aan bij de Labuhan Kebo watervallen. Via een stijle trap naar beneden leidt een brug je over de rivier bedding, ook hier betaal je weer een kleine bijdrage van ongeveer €1,25. De waterval wordt omringt door prachtige planten en bomen en de hele omgeving heeft een mysterieuze uitstraling.Tijdens deze hike passeer je ook meerdere kruidnagelplantages.

De laatste waterval op de route is de Melantan waterval. Een schilderachtig pad leidt naar de waterval. Onderweg kom je meerdere fruitbomen tegen. Je wordt via een stijle trap naar beneden geleid en de gehele afdeling neemt ongeveer 20-30 minuten in beslag. Voor het bezoeken van deze waterval wordt er iets meer beroep gedaan op je uithoudingsvermogen. Ook hier betaal je opnieuw een kleine bijdrage.   Als je de watervallen uit de omgeving hebt bezocht is het vooral aan te raden om van de route durven af te wijken. Dit heeft bij ons geresulteerd in het vinden van prachtige rijstvelden die we met niemand anders hoefden te delen. 

4. Twin Lakes

Na 2 dagen Munduk zijn we doorgereisd naar Ubud. Onderweg is het een aanrader om te stoppen bij de Twin Lake Bujan en Tambligan. De Twin Lakes liggen praktisch op de route onderweg naar Ubud. Vanuit het uitzicht punt kun je prachtige panoramische foto´s maken Het uitzichtpunt is echter niet meer onontdekt te noemen dus wees voorbereid dat je deze plek deelt met andere reizigers. Op verschillende plekken langs de route kun je de bekende bali swing foto maken met uitzicht over de twin lakes. 

5. Brahmavihara Aram Tempel

Vanuit het Noorden van Bali kun je onderweg een korte stop maken bij het minder bezochte Brahmavihara aram tempel complex. De De tempel ligt zo´n 10 kilometer onder Lovina.  Dit is de de grootste boeddhistische tempel op Bali. Hier hebben ze de bekende Borodour tempel van Java in het klein nagebouwd, kenmerkend door de kleine stoepa´s in de vorm van bellen. Het complex wordt vaak ook wel het kleintje broertje genoemd van het imposante tempel complex op Java. Je kunt hier door verschillende stukken wandel met elk een ander thema. Bij binnenkomst wordt je verplicht om een sarong te dragen en kun je naar wens een kleine bijdrage achterlaten. Je kunt bovenaan het tempel complex genieten van de kust uitzichten van Noord Bali.  De tempel is goed te combineren met warm water bronnen van Bajar.  Lees hier verder welke tempels in Bali nog meer een bezoekje waard zijn.