Selfdrive 4x4 rondreis Botswana

Een rondreis door Botswana maken?

Botswana is wat ons betreft het land van de Okavango delta, olifanten en (bijna) onbegaanbare paden. Botswana is met stip hét land om te bezoeken als je wilde dieren wilt zien. De big 5 is hier ruimschoots aanwezig. Één dier steekt er met zijn imposante postuur tussen uit: de olifant. Botswana heeft meer olifanten dan het aan kan, en dat merk je tijdens je rondreis.

Wij bezochten Botswana met een 4×4 aangedreven toyota Hilux, met alle uitrusting om te kunnen wildkamperen met een tent op het dak van de auto. Dit was een fantastische ervaring. Hoewel de reis vermoeiend kon zijn dankzij de slechte wegen, hadden we de ervaring niet willen missen.

In dit artikel vindt je naast informatie over de grensovergang met Namibië, ook de vier absolute highlights voor je rondreis door dit land!

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kasane en Maun: Belangrijke steden

De hoofdstad van Botswana is Gaborone, in het zuiden van Botswana. Voor rondreizen door Botswana zijn er echter twee andere steden erg belangrijk als uitvalsbasis: Maun en Kasane. Vanuit deze twee steden starten veel rondreizen, en komen en gaan vliegtuigen. Je kan hier je 4×4 wagen huren, of terug brengen wanneer je vanuit bijvoorbeeld Johannesburg in Zuid- Afrika of of Windhoek in Namibië hier naartoe reist. 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

De grensovergang bij een rondreis vanuit Namibië.

De reisroute waar we uitgebreid over kunnen vertellen, begint waar je het land binnen komt vanuit Namibië. Dit omdat wij een rondreis door Namibië en Botswana gecombineerd hebben. Om ons te helpen bij het uitstippelen van de reisroute hebben we selfdrive 4×4 benaderd. Vanuit Namibië kun je op meerdere plekken de grens oversteken. Wij deden het bij de Ngoma bridge aan het einde van de Caprivi strook in Namibië. Deze grenst met de Chobe rivier aan het noorden van Botswana.

De oversteek maken met je eigen auto vanuit Namibië naar Botswana hebben wij als relatief simpel ervaren. Zowel jij als je auto moeten door een ontsmettingsmiddel lopen of rijden, wat de bevolking en dieren in beide landen moet beschermen tegen verspreiding van ziektes. Daarna parkeer je je voertuig en kan je aansluiten in de rij, voor een stempel in je paspoort. Na de nodige documenten te hebben ingevuld en een border fee te betalen, mag je door rijden. Ik denk dat wij er een uur druk mee zijn geweest voordat we verder konden, maar dit kwam vooral door het wachten.

 

Botswana rondreis

Vanaf de Ngoma bridge reden wij door richting Kasane. Kasane is de grootste stad in het noorden van Botswana. Het is een startpunt voor veel verschillende uitstapjes, zoals een bezoek aan Victoria Falls in Zimbabwe, een reis richting de Okavango delta of een begin- of eindpunt van waaruit je kan vliegen naar een andere bestemming. Lees er hieronder alles over!

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Highlight 1: Slapen tussen olifanten

Ben jij op zoek naar avontuur? Houdt je van slapen tussen de wilde dieren? Sla dan Senyati safari camp niet over. Deze campsite ligt vlakbij een waterhole waar verschillende olifanten kuddes dagelijks discussiëren over een plek aan het water. Met een ondergrondse bunker kun je tot vlakbij de waterrand komen, en de olifanten letterlijk voor je neus de modder opzij zien stampen. Het is misschien niet de plek waar je de meeste slaap zult krijgen, maar dat is zeker de moeite waard…! Lees hier naast verder..

Overnachten in Kasane

Senyati safari camp is de naam van de hier boven beschreven campsite met een prachtig uitzicht over de olifanten die zich verzamelen bij het water. Loop door de ondergrondse bunker en bekijk de olifanten dichterbij dan je ooit zal komen. Boek je plek met je 4x4 op tijd, want de plekken zijn populair, en terecht.
Even bijkomen in Kasane, met wat luxe? Dan is Chobe safari lodge een goede keuze. Je kan vanaf hier makkelijk georganiseerde safari's boeken. Zowel over land als met een boot, over de Chobe rivier. Een fijne plek om vanuit je zwembad over de chobe rivier uit te kunnen kijken!
Chobe safari lodge
Book here

Activiteiten ondernemen vanaf de acommodatie

Zowel Chobe safari lodge, waar we genoten hebben van een nachtje luxe, als Senyati safari camp, bieden een goede uitvalsbasis om de Vicotria falls te bezoeken. Ze bieden beide tours aan om hier met een minivan en gids naartoe te gaan. Chobe lodge is natuurlijk wel wat luxer (of misschien zelfs degelijker, voor de avonturiers onder ons), dus verwacht dat ook terug te zien in de prijs, en vorm van excursie. Je kan hier een boottour boeken over de Chobe rivier, of een Safari over land met een gids. Erg fijn om even niet zelf achter het stuur te zitten en wat meer te horen over het gedrag van de dieren in Chobe national park.

Highlight 2: De Victoria Falls

Er zullen maar weinig mensen zijn die tijdens hun rondreis door Namibië, Botswana of Zimbabwe een bezoek aan Victora Falls overslaan. De watervallen zijn imponerend, prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is dan ook niet voor niet één van de zeven wereldwonderen van de natuur! Alles weten over een dagtrip naar de Victoria Falls vanuit Botswana? Lees hier naast meer..

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Highlight 3: Chobe National Park & Moremi Game reserve

Vanuit Kasane is het tijd om door te rijden richting het Chobe nationaal park. Bij de ingang van het park laat je het bewijs zien van de geboekte overnachtingen op de campsites. Dit is waar het echte avontuur kan beginnen. In het park zijn geen hekken die jou scheiden van de wilde dieren. Eten neem je vooraf mee, want winkels zal je ook niet meer tegenkomen (behalve wat verkoop van hout bij een evt. aanwezige receptie).  Per campsite mogen vaak maar ongeveer 20 mensen per nacht overnachten. Dit komt al gauw neer op hooguit 8 tot 10 auto’s. Deze exclusiviteit maakt een reis door Botswana niet goedkoop. Maar het gevoel van vrijheid dat je hiervoor terug krijgt, zul je op geen enkele andere reisbestemming zo ervaren. 

Lees hier onder verder om alles te weten te komen wat jij moet weten ter voorbereiding op een verblijf in deze nationale parken.. 

Highlight 4: De Okavango Delta

De Okavango Delta een absoluut hoogtepunt van een safari in Botswana maar ook in Afrika. De delta is een wereldberoemd natuurfenomeen. De unieke ligging, de rust en schoonheid in combinatie met fantastisch wild spotten maakt voor een reisbestemming om nooit te vergeten. Van de droogte die je tot nu toe tijdens je reis gezien hebt, kom je hier terecht in een moerassig landschap met veel water en hoge grassen. Overal tussen het riet schuilen de grootste dieren zoals olifanten en nijlpaarden, maar ook krokodillen. De campsites in dit gedeelte van Botswana zijn prachtig en houden je dicht bij de natuur.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Vlieg over de okavango delta, of vaar er door in een mokoro.

Een absolute highlight is natuurlijk om met een klein vliegtuigje over de okavango delta te vliegen. Vanuit het park zelf kun je dit niet doen, maar je organiseert het zodat je eenmaal in Maun, een vlucht geboekt hebt. Maun passeer je altijd als je Moremi game reserve in het zuiden verlaat. 

Een andere optie om de wateren te ontdekken is per boot, gemotoriseerd of in een mokoro, een authentiek houten bootje. Op deze manier kom je oog in oog te staan met de olifanten die er leven. Een boot ritje kun je makkelijk ter plekke doen in de buurt van Xakanaxa campsite in Moremi game reserve, aan de oever van de Mopane Tongue. Dit is een uitloper van de Okavango Delta.

Meer over dit soort campsites lees je in het artikel over Moremi Game reserve, hier boven via de link te lezen!

Afsluiten met wat luxe

Na een week of twee op safari te zijn geweest, is een aantal dagen bijkomen niet verkeerd. Niemand kan je voorbereiden op hoe de wegen in Botswana zijn, tot dat je het zelf hebt meegemaakt. Het is dan ook niet voor niets dat we aanraden om zeker een nacht of twee te boeken in een lodge of ander soort accommodatie. Een beetje bijtanken aan het zwembad of slapen op een dik matras kan een welkome afwisseling zijn. Wij deden dit in Discovery B&B.

Schattige hutjes met buitendouches vormen een luxe verblijf om even tot jezelf te komen. De Nederlandse eigenaren zijn vriendelijk en helpen vanuit hier mensen hun toekomstige safari uit te stippelen, of reiservaringen met je te delen en van je te horen. Relax aan het zwembad en droom weg bij wat je tot nu toe allemaal gezien hebt, of nog gaat zien…

Wat fijn is, is dat Discovery B&B goed te bereiken is vanaf bijv. Third Bridge, waar je waarschijnlijk je laatste overnachting in het wildpark hebt gehad.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Vanuit Maun kun je terug reizen naar het land waar je vandaan komt vanaf het vliegveld, of door reizen naar Namibië, zoals wij deden. Zo vlogen wij met een retour vanuit Windhoek. Vanaf daar reden wij rond door Namibië, Botswana en eindigden we weer bij Windhoek. Als dit is hoe jij je rondreis ook graag doet, dan is het aan te raden om nog een stop in te plannen tussen Maun en Windhoek. Dit kan bijvoorbeeld in Ghanzi, waar meerdere opties zijn om te overnachten. 

Natuurlijk kun je vanuit Maun ook richting het zuiden gaan en verder rond reizen richting Makgadigadi Nationaal Park, Nxai Pan, Central Kalahari Game Reserve, of uiteindelijk Johannesburg.