Op zo´n 2 uur rijden van Panglao ariport langs de kustlijn van het prachtige bohol bereik je de onontdekte oostkust van Anda. In februari 2020 verbleven we 5 nachten op dit prachtige eiland waarvan 2 nachten in Anda. We wilden onze reis relaxed beginnen in een minder bekende en rustige omgeving. En wat was dit een goeie keuze! 

Witte kustlijnen die je op sommige momenten helemaal voor jezelf kunt hebbe met prachtig helder water, leuke accommodaties en restaurants. Daarnaast een ontzettend vriendelijke bevolking, die je op elk moment van de dag, met een glimlach begroeten en gave activiteiten en natuur in de omgeving. 

Naast prachtige stranden staat Anda ook bekend om de verschillende cave pools die in de omgeving te vinden zijn. Een paradijselijk plekje op het oh zo mooie Bohol. Lees hieronder verder over onze tips en hotspots in de omgeving van Anda Bohol.

De prachtige stranden vann de oostkust van Bohol

Rondom Anda zijn langs de oostkust verschillende stranden te vinden. In tegenstelling tot het schiereiland Panglao waar het toerisme al volop in beweging is, is Anda juist nog in ontwikkeling. Naar onze mening zijn de stranden hier echter nog witter en het water blauwer dan in Panglao. Vanaf ons verblijf lopen we in een paar minuten richting white beach. Een prachtig strand en een geweldig introductie voor onze tijd in Anda. Aan dit strand grenzen enkele hotels, maar los daarvan heb je het strand praktisch voor jezelf. White beach is een fijn strand en je kunt hier goed zwemmen. We leerden dat Bohol’s onontdekte oostkust van Anda veel te bieden heeft.

Aan het einde van de hoofdweg van Anda, kom je aan bij Quinale beach, dit is het hoofdstrand van het plaatsje. Quinale beach is een breed lang en wit zandstrand en van alle gemakken voorzien.  Aan het strand vind je verschillende beachbars en faciliteiten zoals toiletten, douches etc. Dit strand is bedoeld als familie strand, dus je zult hier ook de meeste bezoekers vinden. Alsnog niet te vergelijken met de stranden op Panglao.Er hangt een heerlijke laidback sfeer!

Vanaf de cabagnow cave pool, kwamen we via smalle paden uit bij  Talisay beach. Een klein verborgen strand, wat we helemaal voor ons alleen hadden. Letterlijk een stukje van Bohol’s onontdekte oostkust: Anda dus! De zee is hier wat ruiger dus het was niet uitnodigend om te gaan zwemmen. Dit strand is ook alleen te bezoeken als het eb is. Er zijn geen faciliteiten aan dit kleine strandje te vinden.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Cabagnow en andere cave pools langs de oostkust

Zoals eerder vermeld staat Anda op Bohol bekend om haar verschillende cave pools die in de omgeving van de oostkust zijn te ontdekken. De cave pools liggen allemaal dichtbij elkaar en is het mogelijk er meerdere achter elkaar te bezoeken. De meest bekende cave pool is Cabagnow cave pool. In de periode dat wij er waren was de ladder helaas uit de cave pool gehaald, waardoor we niet konden zwemmen. Naar horen zeggen is dit op andere momenten van het jaar wel mogelijk. 

De cave pools zijn een unieke verschijning met helder blauw water en elke cave pool heeft weer een andere vorm, grootte en diepte. De cabagnow cave pool ligt een paar kilometer buiten het centrum en staat langs de high road van Anda op verschillende plekken aangegeven. 

Mocht je er niet uitkomen, vraag dan de locals om hulp, zij staan graag voor je klaar om je verder te helpen. Bij elke cave pool wordt een kleine bijdrage gevraagd. Zoals je op de foto kunt zien zijn de cave pools ook in trek bij de jongere locals die na schooltijd een frisse duik willen maken. 

 

Huur een scooter in Anda en tour langs de onontdekte oostkust

Bohol, en dus ook de oostkust van Anda is perfect om per scooter te ontdekken. Op verschillende plekken is het huren van een scooter mogelijk. Wij hebben de scooter bij ons verblijf gehuurd. De scooter prijzen liggen over het algemeen allemaal op 1 lijn, reken op ongeveer 8-10 euro pd. De wegen zijn voor het grootste gedeelte goed aangelegd en duidelijk aangegeven.  

Hieronder heb ik een route kaart toegevoegd van de route die wij hebben gereden en die je langs verschillende highlights brengt. Aanrader is om een de app maps.me te downloaden. Dit is een offline route kaart die heel gedetailleerd de route in kaart brengt. Onderstaande route is ongeveer 125 km en moet gezien worden als een dagtrip. De route kan ook ingekort worde. Raadzaam is om dan na het bezoek aan de Can umantad watervallen en Cadapdapan rijstvelden dezelfde route terug te rijden en in Anda nog enkele bezienswaardigheden en cave pool te bezoeken. 

Onderstaande route geeft een goed beeld van de schoonheid die Bohol te bieden heeft, de lokals die je hier tegenkomt zijn niet gewend aan toeristen, hierdoor zijn ze extra nieuwsgierig en staan ze open om een praatje met je te maken. Je kunt ook doorrijden richting het plaatjes Carmen, vanuit hier is het mogelijk om de bekende chocolate hills van Bohol te bezoeken weg van de andere toeristen. 

 

Can umantad Watervallen en Cadapdapan Rijstvelden

Een prachtige rustige scooterrit brengt ons in ongeveer 40 minuten via verschillende hoofdwegen langs dorpjes. Uiteindelijk komen we uit bij een minder ‘rijd vriendelijke’ onverharde weg. Hierdoor twijfelen we op een gegeven moment of we de juiste route nog wel rijden. Dit maakt de Can umantad watervallen Cadapdapan rijstvelden zeker niet een attractie om over te slaan, een beetje avontuur hier en daar vinden we alleen maar uitdagend. Onderweg kijken de locals ons nieuwsgierig aan en rennen de Filipijnse kinderen ons vol enthousiasme zwaaiend achterna. Uiteindelijk blijken we toch goed te gaan en bij de ingang van een dorpje worden we opgewacht door enkele locals uit de regio Candijay. 

Hier vragen ze een kleine fee en moeten we onze namen doorgeven zodat ze bijhouden wie wanneer de waterval bezoekt. Ondertussen wordt je omringt door verschillende rijstvelden en rijdt je uiteindelijk met je scooter door een ´aangelegd pad´, om bij het restaurant en uitzichtpunt van Cadapdapan rijstvelden te parkeren. We eten een kleine snack, drinken wat en genieten van de prachtige uitzichten. De route brengt je door de rijstvelden via een stijl pad verder naar beneden. 

De gehele wandeltocht duurt niet langer dan een 15 a 20 minuten voordat we bij een adembenemende 20 meter hoge waterval uitkomen. Het gaafste van alles was het feit dat er geen enkele andere bezoeker was toen wij bij de waterval aankwamen. Helaas was het weer die dag wat minder, waardoor we niet hebben gezwommen. De waterval loopt aan de rechterkant nog verder en via deze weg kun je de wandeling weer afmaken om uiteindelijk weer bij het uitzichtpunt van de rijstvelden uit te komen. 

De Can umantad waterval is de grootste en volgens vele de meest indrukwekkende waterval van heel Bohol. De waterval is ook te bezoeken vanaf Panglao. De scootterrit neemt echter 1,5 a 2 uur in beslag per rit. Houdt hier dus rekening mee. Er zijn ook verschillende dagtours te boeken vanaf Panglao of Anda die je gedurende de dag langs verschillende attracties brengt. Dit is echter de duurdere optie, reken op ongeveer 25-40 euro pp.  Afhankelijk van de groepsgrootte.

Hoe bereik je de oostkust van Bohol en Anda

Je kunt op verschillende manieren Bohol bereiken. Wij zijn de dag daarvoor aangekomen op Manilla en zijn de volgende ochtend naar Panglao airport gevolgen. Bohol is ook te bereiken met de boot vanaf bijvoorbeeld het eiland Cebu. 

Je komt dan aan in de haven van Tagbilaran. De meest logische manier om daarna naar Anda beach te komen is met een taxi / minivan. Deze staan zowel op de haven als op het vliegveld gelijk voor je klaar. De rit duurt ongeveer 2 uur en is alles behalve een straf. Wij hebben hier ongeveer 2300 peso (50 euro) voor betaald. Je rijdt via de hoofdweg van het eiland richting Anda. 

Onderweg kun je al kort kennis maken met de prachtige omgeving en kustlijn die Bohol te bieden heeft. Onderweg komt je langs verschillende dorpjes en zie je het lokale Filipijnse leven aan je voorbij gaan. Vanaf de haven gaan er ook bussen die je richting Anda kunnen brengen, vraag bij aankomst even welke bussen die kant op gaan. 

In de omgeving van Anda zijn meerdere gezellige restaurants en barretjes te vinden. 

Overnachten

Dit prachtige duurzame ecologische resort is een echte aanrader voor je verblijf op Anda. Het verblijf is op loopafstand van een prachtig wit zandstrand en dicht in de buurt van andere bezienswaardigheden. Er is een mooi zwembad en de huisjes zijn mooi ingericht en van alle gemakken voorzien. De hele sfeer op het verblijf straalt rust uit!
Wij hebben zelf geen overnachting in Casa Amihan gehad, maar hebben hier op aanrader een avond gegeten en dit was heerlijk. Het hotel is geplaatst op een rotsformatie en dit geeft prachtige plaatjes bij zonsondergang. Het beschikt over een fijn zwembad en mooie kamers.