5 Must do's in Lefkas

5 Must do's in lefkas

In september zijn wij naar Lefkas in Griekenland geweest. Een prachtig eiland waar genoeg te zien en te doen was! Het was een korte periode waarin het toegestaan was om in corona-tijd te reizen naar Griekenland. We hadden dus veel geluk. 5 must do’s in Lefkas zetten we nu op een rijtje. Om je te laten zien hoe positief verrast we waren over deze tropische, Europese bestemming. Ondanks dat wij vaak gek zijn op verre reizen, was Lefkas de perfecte onderbreking van ons dagelijkse leven.

Op deze pagina delen we onze top 5 met de leukste must do’s om alles te kunnen zien wat Lefkas te bieden heeft. 

1. Must do: huur een bootje!

Als je Lefkas bezoekt, bezoek je een eiland waarbij de kans groot is dat het je zal opvallen hoeveel mensen hier een boot bezitten. Niet zo gek dat het huren van een boot daarom een échte ‘Must do’ is! Zeilschepen liggen in grote getale in de kleine haventjes die Lefkas telt. Nu zal het bezitten van een zeilboot voor velen van ons slechts een droom blijven. Maar wat wél tot de haalbare mogelijkheden behoort is het huren van een kleinere boot! In Griekenland heb je voor een bootje tot 30 pk namelijk geen vaarbewijs nodig. Er zijn talloze boot verhuur bedrijven te vinden langs de kust, met name in kustplaatsjes zoals Nidri, Vassiliki of Lefkas – stad. Als je een hotel aan de kust boekt, kan je zelfs de mazzel hebben dat je eigen hotel boten beschikbaar heeft ter verhuur.

Wij zijn in Lefkas verbleven in Nidri, en hebben vanuit hier een boot gehuurd. Met een kaart op zak en een gratis koelbox waar je wat eten en een koel drankje in mee kan nemen, gingen wij het water op. Het is heerlijk om tussen alle kleine eilandjes die aan de oost kust van Lefkas liggen, rond te varen. Het grootste eiland langs de kust is Meganissi, met een aantal plekken waar langs de ruige kliffen grotten te vinden zijn. Sommigen zijn groot genoeg om met je boot in te kunnen varen. Anderen vragen erom om even je anker uit te gooien en zelf al zwemmend de grot te ontdekken. Het turquoise water heeft ons de hele reis telkens weer verrast, wat is het prachtig om langs de kust te varen! 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Dankzij de ruige kustlijnen zijn er talloze kleine strandjes waar je vanaf het land niet bij kan komen. En wat is er nou leuker dan met je eigen bootje vanaf de zee, een baai helemaal voor jezelf te hebben? Gooi het anker uit vlak voor de kust, duik van de boot en relax op je eigen privé strandje… Of blijf lekker op de boot dobberen en geniet van het uitzicht onder het genot van een drankje uit je koelbox.

Trek..? Dan is het tijd om te kiezen waar je aanmeert om een écht Grieks restaurantje uit te zoeken voor een heerlijke Griekse lunch. Errikos krijgt de travelers choice van Tripadvisor in 2020. Eigenlijk is dit al een must do in Lefkas op zich. Typisch Grieks dineren geeft namelijk een echt vakantiegevoel.

Eerlijk is eerlijk, je kan al vrij snel zien dat je in Griekenland geen vaarbewijs hoeft te hebben om een bootje te mogen huren. Aan de kade wordt dit heel duidelijk, als iedereen even vakkundig probeert zijn of haar bootje aan te meren. Toch komt het altijd goed, aanmeren, afmeren en rond varen in je eigen bootje geeft een ultiem gevoel van vrijheid tijdens je vakantie op Lefkas. En als je mazzel hebt, kom je tegen het einde van de middag ook nog een zee schildpad of een school dolfijnen tegen… Beiden zijn tijdens onze vakantie gespot!

2. Tour een dag op een scooter door Lefkas

Even hebben wij getwijfeld tussen het huren van een auto, of toch een scooter. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap. Wij waren met zijn tweeën en kozen daarom in eerste instantie voor een scooter om te zien hoe het zou bevallen. Het pakte erg goed uit! Lefkas heeft over het algemeen prima wegen, zowel de hoofd weg als alle ‘witte’ wegen die wij uitgeprobeerd hebben waren ( bijna) allemaal geasfalteerd en toegankelijk voor zowel auto als scooter. Een echte must do in Lefkas!

Omdat Lefkas erg bergachtig is, zijn er maar weinig rechte wegen op het eiland. Je mag er dus wel vanuit gaan dat je een aantal haarspeldbochten tegen zult komen, met als resultaat dat je adembenemende uitzichten vindt die vragen om de tijd te nemen onderweg! Geniet van de wind door je haren, schiet wat mooie plaatjes van de baaien die je van bovenaf kunt bewonderen, en rijd met de scooter langs de kust. Aanraders die voor ons prima te doen waren:

– Met de scooter vanuit Nidri naar het begin van de wandeling die richting de waterval gaat. Dit is ook één van de echte must do’s in Lefkas. Nadat we naar de waterval gewandeld zijn, daar gezwommen hebben én bij terugkomst een drankje hebben gedronken, was er nog tijd genoeg over om een tweede bestemming te kiezen. We zijn onze weg vervolgd richting het binnenland, de bergen in. We wilden het dorpje Karya bereiken en daar kwamen we precies rond lunchtijd aan. Neem hier de tijd om het pittoreske dorpje rond te wandelen, voordat je aanschuift op een van de terrasjes die de omringende restaurants van het centrale pleintje bezitten.

– Vanuit Nidri kan je met de scooter ook heel goed richting het zuiden naar het meest bekende strand: Porto Katsiki. Deze route wordt niet zo snel aangeraden om met de scooter te rijden, en wij denken dat dit komt doordat de route die aangegeven wordt om met de auto te rijden, een grote omweg maakt ten opzichte van de weg die je met de scooter af kunt leggen. Dit komt doordat de ‘shortcut’ die je hier op google maps goed kunt vinden, vlak nadat je Vasiliki uit rijd linksaf de berg. Je rijd hier over een weg is die nog niet af is voor auto’s. Hij is volledig geasfalteerd maar heeft nog geen vangrail. Wij hebben hem toch genomen, en het was absoluut de moeite waard! Af en toe afstappen om te genieten van het uitzicht, net als de andere mensen die deze weg kiezen. Uiteindelijk scheelt dit bijna een half uur op de oorspronkelijke route, waardoor je na ongeveer 3 kwartier op de scooter, uit komt bij het prachtige Porto Katsiki. 

 

3. Meer dan twee personen, of niet zo'n fan van een scooter? Huur een auto!

Ook met de auto kun je heel gemakkelijk het eiland van Lefkas rond. Een echte must do in Lefkas!

De meeste mensen  vliegen vanuit Nederland naar het vaste land van Griekenland, naar het vliegveld Aktion. Wil je onafhankelijk zijn tijdens je vakantie? Huur dan op het vliegveld een auto en rijd zelf in minder dan een uur naar je eindbestemming op Lefkas. Een hele goed verzorgde optie voor een fijne vakantie op Lefkas boek je via Eliza was here

Wij hebben ook gekozen voor een auto toen wij een aantal – wat verder afgelegen- strandjes wilden bezoeken. Voor meer informatie over welke stranden wij het meest indrukwekkend vonden, lees je ons artikel over de mooiste stranden van Lefkas hier.

Met de auto ben je iets meer geld kwijt wanneer je wilt parkeren bij de bekendere stranden zoals porto Katsiki, maar voor €2,- tot €5,- kun je de auto vaak een hele dag kwijt. Ook kan je de auto gebruiken om vanuit Nidri naar Lefkas- stad te rijden, en andersom.

4. Bezoek Lefkas – stad bij zonsondergang

Wij vonden het de perfecte afsluiter na een dagje rond rijden: een bezoek aan Lefkas – stad. Het is de grootste plaats op Lefkas en absoluut een gezellige plek om eens te bezoeken. Je kan de auto op meerdere plekken gratis parkeren, om vervolgens lekker te verdwalen in de talloze kleine straatjes die dit stadje telt. 

De hoofdstraat heeft een aantal leuke winkels voor het nodige souvenir shoppen, deze kan je bezoeken wanneer de siësta tijd voorbij is! Des te meer reden om overdag gewoon aan het zwembad of aan de zee te vertoeven, en pas tegen de namiddag rustig in het centrum rond te struinen. Tegen etenstijd kun je op meerdere plekken terecht in Lefkas – stad, maar een aanrader is om langs de west kust plaats te nemen, waarbij je de zon onder kan zien gaan terwijl je geniet van je diner.

5. Hike naar de waterval van Nidri.

Voor de ervaren hikers onder ons kun je dit geen echte hike noemen. Maar de wandeling die vanaf Nidri naar de waterval gemaakt kan worden is zeker de moeite waard. Je kan ervoor kiezen om vanuit het centrum van Nidri te lopen, dan ben je zeker een uur onderweg. Ook kun je met de auto of scooter richting het startpunt rijden vanaf waar je alleen nog lopend verder kan; daarna loop je in ongeveer 20 minuten naar de oorsprong van de waterval. 

Je loopt tussen een kloof door en beklimt een aantal treden, om aan het einde beloond te worden met een verkoelend helder blauw poeltje, waar de waterval naar beneden stroomt. In het natte seizoen is de waterval indrukwekkender dan midden in de zomer, dan komt er slechts een klein stroompje naar beneden. Toch is het de moeite waard om op een warme dag deze kloof te bekijken en af te koelen in het water, net als de lokale mensen doen. Vergeet dus niet je zwemkleding (en waterschoentjes!) mee te nemen.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.